Mannen krijgen eerder en meer rimpels

123-man-verouderen-rimpels-huid-05-17.jpg

nieuws Mannenrimpels ontstaan eerder en ook in grotere getale. De vorming van vrouwenrimpels komt pas na de menopauze echt op gang. Vrouwen maken na hun 75ste een inhaalslag op rimpelgebied. Vrouwen eindigen daardoor op hoge leeftijd toch met meer rimpels. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam, gepubliceerd in het medisch vakblad Journal of Investigative Dermatology.

Voor de studie werden digitale foto's van de gezichten van 3800 mannen en vrouwen gemaakt. De deelnemers waren 51 tot 98 jaar oud.
Een mannengezicht op leeftijd is voor 4,5 procent bedekt met rimpels, dat van een vrouw voor 3,6 procent. Hamer maakte voor haar studie digitale foto's van de gezichten van 3800 deelnemers van ERGO, het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek dat al jaren wordt uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord.

Tot de leeftijdscategorie van 51 tot 75 jaar blijken mannen opvallend meer rimpels te hebben. Vrouwen maken na hun 75ste pas een inhaalslag. De vrouw heeft rimpels bovendien op andere plekken: op haar bovenlip heeft ze aanzienlijk meer kreukjes. Dat heeft mogelijk te maken met de structuur van de mannenhuid op de bovenlip. Door zijn vollere gezichtsbeharing is die steviger, denken de onderzoekers.

Risicofactoren
De studie keek ook naar de risicofactoren voor het ontwikkelen van rimpels.
• Roken en zonlicht zijn onweerlegbare boosdoeners, vooral bij vrouwen.
• Net als een laag BMI: een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels.
• Hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, des te meer rimpels ze heeft.
• Opmerkelijk is ook de bevinding dat van de Noord-Europese huidtypen (type 1, 2 en 3) de witste huid het minst snel rimpels ontwikkelt.
De onderzoekers veronderstellen dat mensen met zo'n type 1 huid zo snel verbranden dat ze de zon mijden, of goed smeren met zonnebrandcrème. Ze ontwikkelen wel eerder pigmentvlekken, ook een teken van huidveroudering.


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram