Is schaamhaar scheren hygiënischer?

123-vr-scheren-bikini-schaamh-03-17.jpg

nieuws Ruim 80 % van de Amerikaanse vrouwen tussen 18 en 64 jaar verwijdert hun schaamhaar geheel of gedeeltelijk. De meerderheid van de vrouwen (59 %) zegt dat ze dat doen om hygiënische redenen - ze denken dat hun vagina daardoor schoner is of dat het beter is voor de gezondheid - of omdat hun partner daarvan houdt (21%). Gevraagd naar de omstandigheden wanneer ze hun schaamhaar verwijderden antwoorden ze onder meer voor seks (56 %), tijdens vakanties (46 %) en voor een bezoek aan de dokter (40 %).

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California, San Francisco bij ruim 3.000 Amerikaanse vrouwen dat gepubliceerd werd in het vakblad JAMA Dermatology.
Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen die jong en hoog opgeleid zijn, vaker geneigd zijn om hun schaamhaar te scheren.

Lees ook: Waarom vrouwen hun schaamhaar scheren

Is schaamhaar verwijderen inderdaad hygiënischer?
Daarvoor bestaat geen enkel bewijs, integendeel.
• Het is alleen aangetoond dat de kans op schaamluizen kleiner is wanneer het schaamhaar wordt verwijderd. Maar schaamluizen komen bij ons nauwelijks voor.

• Schaamhaar vormt anderzijds een natuurlijke bescherming. Een complete ontharing of regelmatig scheren kan irritatie geven en verhoogt de kans op ontstoken haarworteltjes en een ontstoken huid met rode bultjes (zie bijvoorbeeld American Journal of Obstetrics & Gynaecology 2014).

• Enkele recente studies in Frankrijk en de Verenigde Staten (zie bijvoorbeeld: Sexually Transmitted Infections 2016) suggereren dat het bijwerken of verwijderen van schaamhaar de kans op infecties zoals waterwratjes en mogelijk ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen vergroten. Bij het trimmen kunnen namelijk kleine wondjes ontstaan, wat de kans op een infectie zou verhogen.
Die onderzoeken tonen echter niet aan dat het geheel of gedeeltelijk verwijderen van het schaamhaar effectief de oorzaak is van het verhoogde infectierisico. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat vrouwen die hun schaamhaar verwijderen seksueel actiever zijn en/of meer seksuele partners hebben (dat was trouwens ook het geval in dit Amerikaanse onderzoek) en/of onveiliger vrijen, en daarom een verhoogd risico op (seksueel overdraagbare) infecties hebben.

Hoe schaamhaar veilig verwijderen?
Indien u schaamhaar wil verwijderen is het dus belangrijk om dat op een veilige manier te doen en de juiste middelen en materialen te gebruiken. Voor het verwijderen van schaamhaar bestaan tal van mogelijkheden zoals harsen, epileren en laseren. De makkelijkste en meest gangbare manier om schaamhaar te verwijderen is scheren. Het scheren kan vooral de eerste keren irritatie opleveren (jeuk, rode bultjes...), omdat de gevoelige huid niet gewend is aan het scheren. Wanneer u vaker scheert zal deze irritatie verminderen. 

Lees ook: Is schaamhaar scheren gevaarlijk?

Bronnen:
• JAMA Dermatology
http://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2529574
• Sexually Transmitted Infections 2016
http://sti.bmj.com/content/early/2016/10/31/sextrans-2016-052687.short?g=w_sti_ahead_tab
http://sti.bmj.com/content/89/3/216
• American Journal of Obstetrics & Gynaecology 2014
http://www.ajog.org/article/S0002-9378(14)00065-9/abstract
• National Health Service
http://www.nhs.uk/news/2016/07July/Pages/Many-women-think-shaving-pubic-hair-is-hygienic.aspx
http://www.nhs.uk/news/2016/12December/Pages/Grooming-pubic-hair-linked-to-increased-STI-risk.aspx


Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram