Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Waarom vrouwen hun schaamhaar scheren

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Vrouwen die jong en hoog opgeleid zijn, zijn vaker geneigd om hun schaamhaar te scheren. Ze doen dat om verschillende redenen, maar een partner die van getrimd schaamhaar houdt, staat hoog bovenaan het lijstje.
Wetenschappers van de Universiteit van California en het San Francisco Medical Center ondervroegen 3.300 Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 64 jaar naar de manieren waarop ze hun schaamhaar netjes houden, waarmee ze scheren, waxen of trimmen bedoelen. De resultaten werden afgelopen week gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology.

In vergelijking met de groep vrouwen tussen 18 en 24 jaar waren de vrouwen in de groep tussen de 25 en 34 jaar minder geneigd hun schaamhaar weg te halen. Vooral blanke vrouwen vinden het belangrijk om getrimd of geschoren te zijn. Hoog opgeleide vrouwen waren 3.4 keer meer geneigd om het te doen. Vrouwen die meer dan 100.000 dollar per jaar verdienen, antwoordden vaker dat ze hun schaamhaar weghaalden dan vrouwen die minder dan 50.000 dollar per jaar verdienen.

Voor hun partner en de dokter
De meeste vrouwen verkiezen scheren: 61 procent van de ondervraagde vrouwen deed dat met een scheermesje, 12 procent met een elektrisch scheerapparaat. 17.5 procent gebruikte een schaar om de haren te knippen, 4.6 procent ging voor waxen.

Hoewel vaak gedacht wordt dat vrouwen hun schaamhaar verwijderen omdat het bepaalde standjes in bed aangenamer maakt, vond hoofdonderzoekster Tami Rowen geen verband tussen de favoriete posities en het schaamhaar van de ondervraagde vrouwen. Wel belangrijk was de voorkeur van de partner: 96 procent van de vrouwen zei sneller geneigd te zijn haar schaamhaar te scheren als haar partner daar de voorkeur aan gaf. Veertig procent zei het ook te doen als ze naar dokter moeten.

Hygiëne of toch niet?
Vrouwen die hun schaamhaar scheren, vinden dat hun intieme delen er beter uitzien dan die van vrouwen die het niet doen. Volgens Rowen is dat laatste te verklaren omdat het overeenstemt met wat in onze huidige cultuur sexy gevonden wordt. Zestig procent van de vrouwen zei hun schaamhaar te scheren of trimmen om hygiënische redenen, hoewel er volgens Rowen geen bewijs is dat het ook hygiënischer is. "Haar heeft een doel", zegt ze aan de weteschapssite LiveScience, "Het is bedoeld om belangrijk, gevoelig huidweefsel te beschermen. Het is niet per se properder om het haar weg te halen". Bij vrouwen met een gevoelige huid kan het verwijderen van haar leiden tot zwellingen en irritaties.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160702_02367695


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram