Soja verlaagt bloeddruk

nieuws Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een sojarijke voeding de bloeddruk tot 10% doet dalen (Archives of Internal Medicine).
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 60 vrouwen tussen 48 en 65 jaar. De vrouwen volgden gedurende 16 weken een dieet. De eerste acht weken werd het dieet dagelijks verrijkt met sojanoten die isoflavonen en 25 gram soja-eiwit bevatten. De laatste acht weken werd eenzelfde dieet, maar ditmaal zonder toevoeging van sojanoten, gevolgd. Na elke dieetperiode werd de bloeddruk gemeten. Het effect van soja was het grootst bij de vrouwen die bij de start van de studie al een verhoogde bloeddruk hadden. Bij hen daalde de systolische (bovendruk) bloeddruk met 10%
en de diastolische (onderdruk) met 7%. Bij de vrouwen met een normale bloeddruk werd een daling van respectievelijk 5% en 3% vastgesteld. Deze bloeddrukdalingen zijn volgens de onderzoekers vergelijkbaar met het effect van bloeddrukverlagende medicijnen.

Lees ook: Soja en phyto-oestrogenen


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram