Hoge bloeddruk (hypertensie): hoe voorkomen en behandelen

In dit artikel
Hoge bloeddruk (hypertensie): hoe voorkomen en behandelen

dossier De meeste mensen hebben bij de dokter, op school of op de sportclub wel eens een bloeddrukmeting gehad. Je krijgt een band om je bovenarm, die steeds strakker aanspant, en vervolgens weer ontspant. Deze meting bepaalt de mate waarin het bloed tegen de wanden van je bloedvaten drukt, oftewel de bloeddruk. Er komen twee waarden uit de meting, de bovendruk en de onderdruk. Normaal bevinden deze waarden zich rond de 120 voor de bovendruk, en rond de 80 voor de onderdruk. Als deze waarden aanhoudend hoger zijn dan 140 en 90, spreekt men van een hoge bloeddruk of hypertensie.

Een hoge bloeddruk is gevaarlijk en vergroot het risico op tal van aandoeningen. Onder meer het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartfalen of een herseninfarct, nieraandoeningen en oogproblemen, is toegenomen bij een hoge bloeddruk. Het is daarom belangrijk om een hoge bloeddruk te voorkomen. 

Je hebt dit niet volledig zelf in de hand, omdat een stijgende leeftijd, erfelijkheid en onderliggende aandoeningen zoals diabetes, een rol spelen bij de ontwikkeling van een hoge bloeddruk. Gelukkig zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen om het risico op een hoge bloeddruk te verkleinen. Je levensstijl draagt namelijk in belangrijke mate bij aan het voorkomen van een hoge bloeddruk. 

Wat kan je zelf doen tegen een hoge bloeddruk?

De belangrijkste stappen die je zelf kunt nemen:

  • Het aanpassen van je dieet: Beperk de inname van natrium-houdend zout tot 5-6 gram per dag. Voeg extra groenten, volkoren graanproducten, fruit en vis toe aan je dieet. Vermijd het gebruik van verzadigde vetten.Beperk je alcoholgebruik tot maximaal één eenheid (voor vrouwen), of twee eenheden (voor mannen) per dag. Een eenheid alcohol is bijvoorbeeld één glas wijn van 100 ml. 
  • Overgewicht speelt een rol bij het ontstaan en het onderhouden van een hoge bloeddruk. Reduceer daarom je gewicht om tot een Body Mass Index (BMI) van maximaal 25 te komen. Een andere maat die je kunt gebruiken is de buikomvang. Deze zou voor mannen kleiner moeten zijn dan 102 cm, en voor vrouwen kleiner moeten zijn dan 88 cm.
  • Beweeg ten minste vijf keer per week, minimaal 30 minuten matig intensief. Met name duuractiviteiten, zoals een stevige wandeling, een fietstocht of een stuk joggen, helpen bij het verlagen van je bloeddruk.
  • Stress en hoge bloeddruk worden vaak met elkaar in verband gebracht. Hoewel het bekend is dat stress kortstondig bloeddruk verhogend kan zijn, is er geen bewijs dat stress de bloeddruk aanhoudend kan verhogen. Het verminderen van het stressniveau heeft daarom geen prioriteit bij het voorkomen van een hoge bloeddruk.
  • Roken vergroot de kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Stoppen met roken is daarom een belangrijke stap die je kunt nemen om het ontstaan van een hoge bloeddruk tegen te gaan.
  • Een hoge bloeddruk voel je niet direct. Het is daarom verstandig om je bloeddruk regelmatig te laten meten. Zeker als je jezelf herkent in de bovengenoemde risicofactoren en ongezonde levensstijl is dit een goed idee.

Medische behandeling

Indien er een hoge bloeddruk bij je wordt vastgesteld, kan een arts je hiervoor behandelen. Zijn behandeling zal enerzijds bestaan uit adviezen over je levensstijl, gelijkaardig aan de opsomming hierboven. Anderzijds kan de arts je bloeddruk verlagende medicijnen voorschrijven. De arts zal een inschatting maken van het risico dat je loopt op aandoeningen die gerelateerd zijn aan een hoge bloeddruk. De hoogte van je bloeddruk, andere gezondheidsproblemen en je leeftijd spelen een belangrijke rol bij het maken van deze inschatting. Op basis hiervan zal de arts besluiten of je medicijnen krijgt voorgeschreven en welk type medicijn bij jouw situatie past. 

Bronnen:
Kokubo, Yoshihiro & Iwashima, Yoshio & Kamide, Kei. (2015). Hypertension: Introduction, Types, Causes, and Complications. Pathophysiology and Pharmacotherapy of Cardiovascular Disease. 635-653. 
Murray, C., Ezzati, M., Lopez, A., Rodgers, A., & Hoorn, S.V. (2003). Comparative quantification of health risks. Chapter 6: High blood pressure
https://www.cdc.gov/bloodpressure/risk_factors.htm

auteur: Robert van den Heuvel, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram