Hobby beu

dossier Misschien herken je het wel: je zoon of dochter startte dit jaar enthousiast met een (nieuwe) hobby. Maar intussen lijkt er van die goesting weinig over te blijven. Elke week is het een gezeur of een waar protest om naar de sportles of muziekschool te vertrekken. Hoe motiveer je je kind om toch te blijven volhouden?

Plezier

Fotolia_kind-muziek-gitaar-hobby-02-15.jpg
Af en toe geen zin hebben om te gaan, is heel normaal. Sputtert je kind nu en dan tegen, stimuleer het dan om toch te gaan. Je kind heeft soms een duwtje in de rug nodig. Dikwijls zal het nadien toch blij zijn dat het gegaan is of zal het enthousiast vertellen wat het gedaan heeft.

Als je kind echter elke keer met tegenzin gaat, is er misschien wel meer aan de hand. Is de hobby wel echt afgestemd op de interesses van je kind? Een hobby moet in de eerste plaats leuk en ontspannend zijn. Een vrijetijdsbesteding mag een moment van plezier zijn voor je kind en is daarom best niet gekozen op basis van je eigen interesses als ouder of omdat je je kind bepaalde vaardigheden wil aanleren.

Het waarom…

Gemaakte keuzes zijn niet altijd wat je ervan verwachtte. Probeer zicht te krijgen op waarom je kind de hobby niet meer leuk vindt. Vond je zoon of dochter de hobby in het begin wel leuk? Wat sprak hem/haar aan? Wat is intussen veranderd? Soms zijn er aanleidingen waarom een kind zich niet meer zo aangesproken voelt: zijn/haar vrienden uit de groep zijn gestopt, het klikt niet met de leider/trainer, de weekplanning is te druk, …

In gesprek gaan met je kind, kan helpen om aan te voelen of je al dan niet moet toegeven aan het protest. Probeer in te schatten of je je kind nog kan motiveren voor de vrijetijdsbesteding, zonder teveel strijd of leed.

Doorzetten

Zie je geen voldoende reden om te stoppen met de hobby, dan kan je je kind motiveren om door te zetten. Voor een kind kan het helpen dat je de periode in tijd begrensd, bijvoorbeeld: “Je doet nog verder tot de paasvakantie en dan bespreken we het opnieuw”. Bij oudere kinderen mag je gerust afspreken om het jaar af te ronden. De grootste stimulans die je kan geven, is interesse tonen in de hobby van je kind. Ga, in de mate van het mogelijke, af en toe eens kijken naar een volleybalwedstrijd of een optreden. Vraag je kind hoe het geweest is en maak tijd vrij voor zijn/haar verhalen. Daarbij is lof voor de inzet van je kind en z’n plezier belangrijker dan de prestaties van je kind. Een gemiste goal is niet erg, zolang je kind maar met plezier naar de trainingen en de wedstrijden gaat.

Door je kind te stimuleren om door te zetten, geef je het een kans om te leren dat lastige periodes kunnen voorbij gaan en dat je soms moet doorbijten om nadien des te meer te kunnen genieten. Je kind kan achteraf trots zijn op zichzelf dat het heeft volgehouden, en dat is een uitstekende bijdrage aan zijn/haar zelfvertrouwen.

Een nieuwe keuze

En voor toekomstige keuzes: laat je kind meedenken over zijn motivatie voor en de mogelijke gevolgen van de keuze. Maak vooraf afspraken: je kiest hiervoor, dan blijf je gaan. Wat gaat voor? Hobby of verjaardagsfeestjes? Wees ook af en toe mild en sta een uitzondering toe. Bewaak mee dat er nog ruimte blijft om te niksen en dat niet alle vrije tijd georganiseerd wordt.

Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram