Winkelen bij warm weer: hou het koel

nieuws Op warme dagen kan de temperatuur in de boodschappentas en in de koffer van de wagen snel oplopen. Hierdoor kunnen voedingsmiddelen sneller dan normaal bederven. Wat kan je doen om dit te vermijden?

• Koop koeltoog- en diepvriesproducten op het laatst
Diepvriesproducten en verse, gekoelde producten, zoals zuivelproducten, vlees en vis, zijn het meest kwetsbaar voor bederf. Zodra deze producten in het winkelwagentje of -mandje terechtkomen, valt de koeling weg. Haal ze daarom altijd als laatste uit het winkelrek. Start je boodschappen in de afdeling van de droge producten (bv. blikjes, bloem en suiker). Neem vervolgens respectievelijk brood, verse groenten, fruit en zuivelproducten. Als laatste kiezen we vers vlees en vleeswaren, vis en diepgevroren producten uit.

• Neem een koeltas mee
In een goed geïsoleerde koeltas blijven gekoelde producten langer koud. Hierdoor zullen ook diepvriesproducten minder snel ontdooien en minder snel bederven. Ontdooide diepvriesproducten mogen nooit opnieuw worden ingevroren. Het beste is twee koeltassen te gebruiken: één voor diepgevroren voedingsmiddelen en één voor gekoelde levensmiddelen.

• Van de winkel recht naar huis
Ga van de winkel recht naar huis. Laat je boodschappen niet onnodig lang in je tas of in de koffer van je wagen liggen.

• Eenmaal thuis berg je zo snel mogelijk eerst de diepgevroren producten op in de diepvriezer en vervolgens de verse, gekoelde producten in de koelkast.

• Als je ineens veel producten in de koelkast moet opbergen dan is het, zeker op warme dagen, aan te raden de koeling van de koelkast tijdelijk een standje hoger te zetten. De producten worden zo sneller en goed gekoeld.

• Controleer de temperatuur van de koelkast en de diepvriezer regelmatig.
- De temperatuur in de koelkast mag maximaal 4 tot 7°C bedragen, en liefst in de buurt van 4.
- Bij een draaiknop met 5 standen, zet je de temperatuur op stand 3.
- Bij een draaiknop met 10 standen, zet je de temperatuur op stand 6.

Als je niet zeker bent van de juiste temperatuur, koop dan een speciale thermometer voor je koelkast. Die is te koop bij huishoudelijke winkels. In de diepvriezer mag de temperatuur niet hoger zijn dan -18°C.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram