Hepatitis A uitbraak onder MSM in Europa

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-hepatitis-a-vacin-07-17.jpg

nieuws

Sinds een september vorig jaar is er in heel Europa een toename van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Mannen die seks hebben met mannen wordt aangeraden zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Vooral als zij deze zomer prides of andere feesten bezoeken, zoals de WorldPride festival (23 juni tot 2 juli).

Vanwege het internationale karakter van dit evenement is de verwachting dat het hepatitis A-virus zich tijdens de World Pride verder zal verspreiden. Dat geldt ook voor andere gay prides en (circuit-)feesten die vooral in de zomermaanden plaatsvinden en voor (seksuele) contacten.

Op dit moment zijn al meer dan 1000 hepatitis A-infecties gemeld in Europa. Er zijn uitbraken gemeld in Spanje, Italië, Groot Brittannië, Frankrijk, Nederland en Duitsland. 

Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte, die wordt overgedragen door contact met besmette ontlasting of via voedsel of drinkwater waar het virus op zit. Mensen kunnen besmet raken met het virus door het eten van besmet eten of drinken, maar ook door anale seks met iemand die het hepatitis A-virus bij zich draagt. Ook kan de overdracht gebeuren door contact met een verontreinigde deurknop, handdoek of wc-bril, het delen van seksspeeltjes of ongewassen handen na toiletbezoek.

Vaccinatie

Het RIVM roept homomannen op om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Het is mogelijk om alleen tegen hepatitis A te vaccineren of in combinatie met hepatitis B. 
De vaccinatie tegen hepatitis A geeft direct bescherming.

Hygiëne

Daarnaast is het belangrijk om je aan de hygiëne-voorschriften te houden. Op die manier kun je (helpen) voorkomen dat het virus zich verder verspreidt:
1. Was regelmatig je handen met water en zeep, vooral voor het eten/koken, na toiletbezoek en na anale seks;
2. Deel geen seksspeeltjes;
3. Gebruik condooms of latex handschoenen bij anale seks en seksuele handelingen, zoals rimmen, vingeren of fisten.

Bron: RIVM
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/RIVM_adviseert_hepatitis_A_vaccinatie_voor_homomannen
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram