Nieuwe methode om hartziekten te voorspellen

nieuws Met een CT-scan van de kransslagaders kan het risico op een hartaanval veel beter worden ingeschat dan met huidige methoden, zoals het meten van de bloeddruk en het bepalen van het cholesterolgehalte. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medische Centrum uit Rotterdam in het tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Bij 40% van de deelnemers met een matig risico op een hartaanval blijkt dat het maken van een CT-scan - bovenop de bekende risicofactoren - leidt tot een veel nauwkeuriger risicoinschatting. De beslissing van de huisarts om wel of niet geneesmiddelen voor te schrijven, kan dan gefundeerder worden gemaakt. Bij mensen met een meer dan 20% kans op het krijgen van hartziekten in de komende 10 jaar, is het zinvol om met geneesmiddelen het risico te verlagen. Bij mensen met een minder dan 10% kans op hartziekten is het gebruik van geneesmiddelen over het algemeen niet zinvol. Bij de tussenliggende groep is het onduidelijk wat de beste strategie is.

Ondanks de veelbelovende resultaten kleven er ook nadelen aan de CT-scan, zoals blootstelling aan straling en aanzienlijke kosten, zo noteren de onderzoekers. Er zal dan ook meer onderzoek moeten volgen voordat screening met een CT-scan kan plaatsvinden in de dagelijkse praktijk.


Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram