Hartmassage zonder beademing is beter

nieuws Borstcompressies zonder beademing zorgen voor een hogere overleving dan hartmassage met met mond-op-mondbeademing. Dit blijkt uit een onderzoek naar reanimatie door leken buiten het ziekenhuis in de Amerikaanse staat Arizona, die is gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association. 4415 patiënten die buiten het ziekenhuis een hartstilstand kregen, werden daarbij onderzocht. Van hen verlieten er 315 levend het ziekenhuis. Uit documentatie van de reanimatietechniek van de omstanders bleek dat 19,2 procent van de patiënten onafgebroken hartmassage onderging en 15,1 procent conventionele reanimatie (hartmassage en beademing). De overige patiënten werden niet gereanimeerd.
Uit analyses bleek dat de overleving bij onafgebroken hartmassage met 13,3 procent hoger was dan bij hartmassage met beademing (7,8%) en geen reanimatie (5,2%). Een verklaring zoeken de onderzoekers in het feit dat de hartmassage wordt onderbroken wanneer die wordt gecombineerd met mond-op-mondbeademing. De kans op een succesvolle reanimatie is groter wanneer het indrukken van de borstkas niet wordt onderbroken.
JAMA 2010; 304: 1447-54: Chest Compression-Only CPR by Lay Rescuers and Survival From Out-of-Hospital Cardiac Arrest
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/304/13/1447


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram