Bestraling voor borstkanker verhoogt risico hartziekte

nieuws Vrouwen die bestraald worden voor borstkanker, hebben een verhoogde kans op een hartaanval. Hoe hoger de stralingsdosis, hoe hoger het risico. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 2.000 Deense en Zweedse vrouwen waarvan de resultaten verschenen in het New England Journal of Medicine.

Eerdere studies hadden al aangetoond dat radiotherapie het risico op ischemisch hartlijden verhoogt, vermoedelijk door accidentele bestraling van het hart. De stralingsdoses die vandaag worden gebruikt in de behandeling van borstkanker, en dus de doses waaraan het hart eventueel wordt blootgesteld, zijn beduidend lager dan een aantal jaren geleden. Toch wordt het hart van de meeste vrouwen die radiotherapie ondergaan voor borstkanker nog steeds blootgesteld aan vrij hoge stralingsdosissen.

In deze studie was het hart van de vrouwen gemiddeld blootgesteld aan een dosis van 4,9Gy (6,6 Gy bij bestraling van de linkerborst, 2,9 Gy bij de rechterborst). Het aantal belangrijke hartproblemen nam lineair toe met de gemiddelde dosis van blootstelling van het hart, met 7,4 procent per Gray.

De absolute risicostijging is groter bij vrouwen van wie de linkerborst werd bestraald en bij vrouwen die vooraf al een hogere kans op cardiovasculaire aandoeningen hadden. Het risico was het grootst in de eerste vijf jaar, en blijft minimaal 20 jaar verhoogd.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram