Appels en peren verkleinen kans op beroerte

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Onderzoek van de Wageningen Universiteit wijst erop dat het eten van appels en peren en andere groente en fruit dat aan de binnenkant wit is, zoals bananen, bloemkool, witlof, komkommer..., de kans op beroertes met de helft kan verminderen. Het onderzoek verscheen in het toonaangevende vakblad Stroke: Journal of the American Heart Association

20.000 volwassenen proefpersonen werden tien jaar lang gevolgd. Ze vulden een vragenlijst in waarin niet alleen hun dieet, maar ook hun levensstijl aan bod kwam. Die informatie en de informatie die in de tien jaar die volgde werd verzameld, stelde de onderzoekers in staat om een verband te vinden tussen bepaalde soorten groente en fruit en beroertes. In die tien jaar kregen 233 mensen een beroerte.

Groenten en fruit werden in vier kleurgroepen ingedeeld. Kleurgroep groen met bladgroenten, zoals spinazie en sla, kleurgroep geel/oranje zoals citrusvruchten en worteltjes, rood/paars met tomaat, aardbeien en blauwe druiven en de witte kleurgroep met appels en peren (aandeel 55% binnen de groep), naast onder andere banaan en bloemkool. Witte (36%) en oranje/gele (29%) groenten en fruit leverden de hoogste bijdrage aan de totale groente- en fruitconsumptie.

Mensen die veel wit fruit en groente aten hadden 52% minder kans op een beroerte. Mensen die per dag 25 gram meer wit fruit en witte groente aten, zagen hun kans op een beroerte met negen procent dalen. De onderzoekers konden geen verband vinden tussen beroertes en groene, oranje en rode groente en fruit.
Waarom juist wit fruit en witte groente zo belangrijk is, is onduidelijk.

Experts benadrukken dat naast wit fruit en witte groente ook andere kleuren belangrijk zijn. Ze mogen dan misschien geen invloed hebben op beroertes: ze zijn weer belangrijk om andere aandoeningen te helpen voorkomen.

Stroke, 2011; DOI: 10.1161/STROKEAHA.110.611152
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram