Omega-3 in planten beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten

123-HD-noten-10-17.jpg

nieuws

De voordelen van omega-3-vetzuren uit vette vis zijn al goed gekend. Er bestaat echter nog een type omega 3 dat te vinden is in planten, en dat zou beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker.

Lees ook: De zin en onzin van omega 3-vetzuren

Omega 3 behoort tot de familie van meervoudig onverzadigde vetzuren. Vette vis (zalm, forel, tonijn, makreel, sardines, haring, enz.) en de oliën daarvan zijn bijzonder rijk aan omega-3 EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Steeds meer studies onderstrepen de voordelen van deze twee soorten vetzuren voor de gezondheid, en dan vooral op het gebied van de cardiovasculaire gezondheid. Het is wellicht minder bekend dat planten ook omega 3 leveren, en wel van het type ALA (alfa-linoleenzuur). Voedingsmiddelen die grote hoeveelheden bevatten zijn soja, noten, koolzaad, vlas en chia, en de oliën daarvan.

Een Iraans team (Universiteit van Teheran) onderzocht en vergeleek de resultaten van een veertigtal internationale studies over het verband tussen de inname van ALA en het sterfterisico ten gevolge van hart- en vaatziekten. Bij de meta-analyse waren in totaal ongeveer 1,2 miljoen mensen betrokken die tot 32 jaar lang werden gevolgd. De onderzoekers hielden rekening met twee parameters: de zelfgerapporteerde voedselinname en de ALA-concentratie in het bloed.

Lees ook: Is vis met spinazie kankerverwekkend?

Wat zijn de specifieke effecten van elke voedingsstof?

Volgens Dr. Roseline Péluchon (International Journal of Medicine) blijkt uit onderzoek van de gegevens dat een hoge ALA-consumptie wordt geassocieerd met een "significante vermindering" van het risico op vroegtijdige sterfte door allerhande oorzaken (-10%), cardiovasculaire sterfte (-8%) en kankersterfte (-11%). Wat de cardiovasculaire gezondheid betreft, stelt men een effect van de dosis vast: hoe meer omega-3 ALA wordt geconsumeerd, hoe groter de bescherming. Een verhoging van de inname berekent men per 1 g/dag, het equivalent van één theelepel koolzaadolie.

Deze gunstige relatie die blijkt uit voedingsrapporten, wordt bevestigd door de bloedwaarden. De auteurs zullen nu de specifieke effecten van elk type ALA-rijk voedsel bekijken, want het is mogelijk dat andere voedingsstoffen in deze planten, interageren met de omega-3 en zijn werking versterken. In ieder geval bevestigt dit het belang van een dieet dat voldoende omega 3 bevat uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen.

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

Bronnen:
https://ut.ac.ir
https://www.jim.fr

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram