Cardiologische Liga waarschuwt: ‘Kortademigheid is een symptoom’

screenshot_Cardioliga_campagne_hartfalen_2020.JPG

nieuws

Tijdens de 41ste Week van het Hart, die nog tot 27 september loopt, wil de Belgische Cardiologische Liga iedereen aansporen om na te gaan of ze last hebben van kortademigheid. “Één van de belangrijkste symptomen van hartfalen”, klinkt het in een persbericht.

“Last van kortademigheid? Uw verjaardag is de perfecte gelegenheid om de eerste symptomen van hartfalen op te sporen.” Zo staat op het campagnebeeld, dat een taart met verjaardagskaarsjes afbeeldt. Een bewustmakingscampagne is absoluut noodzakelijk, zegt Sandrine Daoud, directeur-generaal van de Belgische Cardiologische Liga. "Mensen nemen te weinig de tijd om naar hun lichaam te luisteren, maar moeten weten wat de alarmerende signalen zijn. Hoe sneller de patiënt een behandeling krijgt, hoe beter. In de context van de covid-19-gezondheidscrisis is het belangrijk dat ook andere pathologieën de nodige aandacht krijgen.” 
Alarmerende signalen
Hart- en vaatziekten maken meer dan 30.000 slachtoffers per jaar. Maar liefst 31% van de vrouwen en 27% van de mannen sterft eraan. Kortademigheid is een van de opvallendste symptomen, maar de cardioliga vraagt ook om waakzaam te zijn voor verlies van bewegingsvermogen, een gevoel van verstikking bij het liggen, zwelling van bepaalde delen van het lichaam (oedeem) en een plotselinge gewichtstoename.

De lijst van evenementen die tijdens de Week van het Hart plaatsvinden, kan je hier raadplegen.

Bronnen:
https://www.liguecardioliga.be
https://ec.europa.eu

Lees ook: 8 tips voor een gezond hart

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram