Zijn voorgesneden groenten even gezond als verse groenten?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Voorgesneden selder, prei, broccoli, soep- en wokgroenten, sla, paprika’s enzovoorts zijn steeds populairder. Zijn die zakjes even goed en even gezond als verse groenten die u zelf snijdt?

• De nutritionele samenstelling van verse en industrieel verwerkte groenten is vergelijkbaar. Dit is vooral te danken aan een snel en streng gecontroleerd verwerkingsproces. De te verwerken groenten worden in een zeer korte tijdspanne overgebracht naar de verwerkende bedrijven waarna ze onmiddellijk worden verwerkt. Er worden geen conserveringsmiddelen gebruikt (de enige uitzondering is dat de schijfjes appel een badje krijgen met vitamine C (calcium ascorbaat) tegen het bruin worden), en het verlies aan vitamines is vrij beperkt. Ook bij bewaring van verse, ongesneden groente en fruit gaan trouwens vitamines verloren. Dat betreft dan vooral vitamine C.

• De kans dat ziekmakende bacteriën in de groenten terecht komen is uiterst klein door de strenge hygiëneregels en het strikt respecteren van de koudeketen.
Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit 2009 vond bijvoorbeeld in slechts 0,1% van de voorgesneden groenten en fruit in de winkelrekken te veel Salmonella. Het betrof met name één zakje eikenbladsla (op een totaal van 1151 geteste producten) en één potje gesneden ananas.
Bij kiemgroenten (zoals taugé, linzen, preikiemen, tuinkers, alfalfa enz.) ligt de kans op besmetting wél hoger: in hetzelfde onderzoek bleek 1,9% van de onderzochte kiemgroenten besmet met Listeria en/of Salmonella en/of E. coli.

• Voorgesneden groenten en fruit bederven sneller. Dit komt doordat zuurstof en bacteriën op de producten kunnen inwerken. Dit wordt geremd door hightech verpakkingsmateriaal: de lucht in de zakjes bevat minder zuurstof en meer koolzuur dan gewone lucht. Bederfbacteriën kunnen dan namelijk niet goed groeien. Overigens hebben deze bacteriën geen invloed op de gezondheid, ze resulteren alleen in kwaliteitsverlies.
Voorgesneden groente en fruit kunnen het best op dezelfde dag worden gegeten, en zeker wanneer de verpakking open is. Respecteer alleszins de bewaardatum.

• Ook voorverpakte rauwe groenten moet u voor gebruik wassen om bacteriën en verontreinigingen te verwijderen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram