Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert minder suiker

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt in een ontwerp van aanbeveling voor om de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker die we dagelijks consumeren te halveren. www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/

Tot nu toe adviseerde de WHO dat maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname zou bestaan uit suiker. Dat komt overeen met ongeveer 50 à 70 g of zes à acht theelepels suiker per dag voor een volwassene met een normaal lichaamsgewicht.
In de nieuwe aanbeveling behoudt de WHO die 10%-norm, maar zegt de organisatie tegelijk dat we moeten streven naar een maximum van 5% of 25 à 35 g per dag. Om zich aan de nieuwe norm aan te passen, zouden volwassenen in het westen hun suikergebruik met ongeveer tweederde omlaag moeten brengen.
Die 5%-norm slaat op alle monosacchariden (zoals glucose en fructose) en disacchariden (zoals sucrose of tafelsuiker) die aan onze voeding worden toegevoegd in de fabriek of in de keuken, maar ook op suikers in honing, siropen en fruitsappen. Suikers die van nature in onze voeding voorkomen, bijvoorbeeld in fruit, vallen niet onder de 5%-norm.

De WHO waarschuwt met name voor de ‘verborgen’ suikers in onze voeding. In het voorstel van aanbeveling wordt onder meer het voorbeeld gegeven van ketchup (1 eetlepel bevat ongeveer 1 theelepel of 4 g suiker) en frisdranken (1 blikje kan tot 40 g suiker bevatten).

De WHO baseert haar nieuwe aanbeveling op twee onderzoeken naar het verband tussen suiker en overgewicht en tandcariës.
Een verminderde inname van suiker zou volgens het eerste onderzoek leiden tot een gemiddeld gewichtsverlies van 0,80 kg, een toename van de suikerconsumptie tot een gewichtstoename van gemiddeld 0,75 kg. Mensen die veel frisdranken consumeerden hadden gemiddeld 55% meer kans op overgewicht dan mensen die geen of einig frisdranken consumeerden ( www.bmj.com/content/346/bmj.e7492).

De tweede studie toonde aan dat de kans op cariës lager ligt wanneer de dagelijkse suikerconsumptie lager is dan 10% van de totale energie-opname. Een vermindering tot 5% van de energie-opname toonde slechts een miniem effect (http://jdr.sagepub.com/content/93/1/8).

Toegevoegde suikers verhogen ook de kans op overlijden door hart- en vaatziekten, zo bleek recent uit een studie van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. De studie verscheen in JAMA Internal Medicine (http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1819573).

Het gemiddelde aantal dagelijkse calorieën afkomstig van toegevoegde suikers steeg in de Verenigde Staten van 15,7% in 1988-1994 naar 16,8% in 1999-2005 en daalde tot 14,9% in 2005-2010. De meeste Amerikanen (71,4%) haalden ten minste 10% van hun totale calorie-inname uit toegevoegde suikers en voor 10% van de volwassenen liep dit percentage op tot minimaal 25%. Over een periode van 14 jaar stierven 831 mensen aan hart- en vaatziekten tijdens 163.039 persoonsjaren. De kans op overlijden ten gevolge van een hart- en vaatziekte was 1,5 keer hoger bij Amerikanen die 10-25% van hun dagelijkse caloriën uit suiker haalden en bijna 3 keer hoger bij mensen die minstens 25% van hun dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers haalden, in vergelijking met mensen met een suikerinname van minder dan 10%.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram