Vrouwen leven langer dan mannen, maar zijn minder gezond

123-2vr-ouder-senior-blij-lach-170_07.jpg

nieuws Vrouwen leven in ons land gemiddeld 3,7 jaar langer dan mannen, maar sukkelen tijdens die extra jaren met hun gezondheid. Niet getreurd, Belgische vrouwen doen het beduidend beter dan de gemiddelde Europese vrouw. Dat blijkt uit cijfers van het

Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).
In de periode 2000-2010 is de Belgische levensverwachting (LV) op 65-jarige leeftijd met 1,6 jaar toegenomen voor vrouwen en 2,0 jaar voor mannen. In 2010 was de levensverwachting (LV) op 65-jarige leeftijd voor vrouwen even hoog als het EU25-gemiddelde (21,3) en voor mannen een beetje lager (17,6 t.o.v. 17,8 voor EU25). Dat is nagenoeg vergelijkbaar met de gemiddelde Europeaan.

De gezonde levensverwachting is een indicator die ontwikkeld werd om na te gaan of langer leven gepaard gaat met langer gezond zijn of met langer in slechte gezondheid verkeren. De gezonde levensverwachting houdt dus rekening met de gezondheidstoestand, variërend van goed tot slecht. Er wordt niet langer alleen naar het aantal levensjaren gekeken (kwantiteit), maar ook naar de kwaliteit ervan. De Gezonde Levensjaren (GLJ) is de levensverwachting (LV) zonder langdurige activiteitenbeperkingen.

In 2010 bleken de Gezonde levensjaren (GLJ) op 65-jarige leeftijd hoger te liggen dan het EU25-gemiddelde: 9,7 jaar voor Belgische vrouwen (+0,7 jaar t.o.v. EU25) en 10,4 jaar Belgische voor mannen (+1,7 jaar t.o.v. EU25). In 2010 konden vrouwen en mannen op 65-jarige leeftijd verwachten respectievelijk 46% en 59% van hun verdere leven door te brengen zonder zelf gerapporteerde langdurige beperkingen (onder een langdurige beperking verstaat men een medisch probleem dat langer dan 6 maanden duurt, dus een gebroken been telt niet mee).

Hoewel de levensverwachting bij mannen kleiner is dan bij vrouwen, is het aantal jaren in (zeer) goed ervaren gezondheid en het aantal jaren zonder chronische ziekten ongeveer gelijk terwijl het aantal jaren zonder langdurige beperkingen zelfs lichtjes groter is. In vergelijking met mannen brengen vrouwen een groter deel van hun leven door in slechte gezondheid en hebben ze langer te kampen met zware gezondheidsproblemen.

Laatst bijgewerkt: mei 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram