Nieuwe Vlaamse voedselstrategie: gezondste keuze moet gemakkelijkste keuze zijn

123-h-m-voeding-02-21.jpg

nieuws

Hoe kunnen we garanderen dat de Vlaming toegang heeft tot betaalbaar, kwaliteitsvol en duurzaam voedsel van bij ons, met respect en voldoende verloning voor de landbouwers, en in evenwicht met onze omgeving? Dat is het uitgangspunt van de nieuwe voedselstrategie van Vlaanderen. De tekst staat op punt sinds eind november 2022, momenteel wordt de strategie uitgerold. 

Lees ook: Expert Michaël Sels over diëten en gezonde voeding

Waarom een voedselstrategie?

De milieu- en klimaatimpact van onze voeding is te hoog, ons voedingspatroon moet evenwichtiger, het landbouwinkomen staat onder druk, de verbinding tussen consument en producent is grotendeels verbroken… Verschillende besturen, zowel op stedelijk als op Vlaams, Europees en wereldniveau, vragen daarom om het voedselsysteem te herbekijken met oog op voedselzekerheid, lokale productie, respect voor de draagkracht van de planeet en sociale rechtvaardigheid.  

Lees ook: Additieven: welke E-nummers veroorzaken het vaakst lichamelijke klachten?

Wat houdt de nieuwe voedselstrategie in?

Vier pijlers staan centraal:

  1. Gezonde en duurzame voeding voor iedereen
  2. Voedselsysteem binnen ecologische grenzen
  3. Voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie
  4. Voedsel verbindt boer tot burger
Om de voedselstrategie te implementeren werd een plan van aanpak uitgetekend met zes stappen: engageren, visievorming, exploratie, consolidatie, oplevering en verankering. 

Lees ook: Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?

Wat is rechtstreeks voelbaar voor de consument?

Vlaams Instituut Gezond Leven zat mee aan de wieg van het langetermijnproject en focuste op het grote publiek. Loes Neven, innovatiemanager bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, overloopt de drie speerpunten.

  1. “We hebben voedselgeletterdheid in de tekst laten opnemen. Mensen moeten weten vanwaar hun voeding komt, maar het gaat breder dan dat. Ze moeten ook de etiketten op verpakkingen kunnen lezen, gezonde maaltijden kunnen klaarmaken, recepten kunnen vinden…” 
  2. “Daarnaast is ook de voedselomgeving van het grootste belang: we willen zoveel mogelijk een omgeving creëren die gezonde keuzes gemakkelijk maakt. Als je in de klas les geeft over de voedingsdriehoek, maar de leerlingen krijgen in de refter frisdrank en frieten, dan past de omgeving niet bij wat je de kinderen probeert te leren. Dat geldt ook voor de publieke ruimtes: denk maar aan de fastfoodketens in de buurt van scholen.”
  3. “Als derde punt is er nog het tegengaan van voedselongelijkheid, waarmee we extra aandacht vragen voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Gezond eten is niet voor iedereen even gemakkelijk. En dat gaat dan niet alleen over het financiële, maar ook over het ter beschikking hebben van een uitgeruste keuken, keukenmateriaal en over tijd maken om gezond te koken, want mensen in armoede hebben vaak andere dingen aan hun hoofd.”

Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?

Van theorie naar praktijk

De strategie ligt dus op tafel, maar nu moet het plan omgezet worden naar de praktijk. Dat gebeurt aan de hand van ‘11 Food Deals’. Ook daarbij focust Gezond Leven op die punten die een rechtstreekse impact hebben op ons dagelijks leven. Loes Neven legt uit.

  • “Zo willen we duurzame en gezonde voeding in verschillende settings binnenbrengen. Concreet betekent dat dat we gaan samenzitten met aanbieders van maaltijden in scholen, kinderdagverblijven, in de keukens van de Vlaamse overheid, … om te kijken hoe we de huidige richtlijnen rond gezonde en duurzame maaltijden, gebaseerd op de voedingsdriehoek, nog sneller kunnen implementeren. Want het is op veel plekken nog geen gewoonte om meerdere dagen per week een vegetarische lunch aan te bieden of om volwaardige groenteporties te serveren.”
  • “Er komt ook een food deal rond de voedselomgeving, waarbij we gaan kijken hoe we de openbare ruimte kunnen inrichten om van de gezonde keuze de gemakkelijkste keuze te maken. Dat kan bijvoorbeeld door minder fastfood aan te bieden rond scholen of door meer drinkbaar water ter beschikking te stellen in de openbare ruimte.”

Lees ook: Wanneer heb je overgewicht/obesitas?

Bronnen:
https://www.gezondleven.be
https://lv.vlaanderen.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram