Hollands dieet maakt mannen vruchtbaar

nieuws Het aantal zaadcellen bij mannen die het traditionele Hollandse dieet volgen, is twee keer zo hoog als bij mannen die andere voedingspatronen volgen. Bij vrouwen zorgt juist het Mediterrane dieet voor een verhoogde vruchtbaarheid. Het Mediterrane dieet helpt tevens zwangerschapscomplicaties en aangeboren afwijkingen te voorkomen.
Dat blijkt uit een doctoraatsstudie aan de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Men onderzocht de relatie tussen voedingspatronen enerzijds en vruchtbaarheid en zwangerschapsuitkomsten anderzijds bij koppels met een verminderde vruchtbaarheid, die zich meldden bij de IVF-kliniek van het Erasmus MC.

• Het strikte gebruik van het traditionele Hollandse dieet, bestaande uit vlees, aardappelen, groente, fruit en volkoren granen, zorgt dat het aantal zaadcellen in het sperma met 62 miljoen cellen per milliliter bijna twee keer zo hoog is als bij mannen met een ander voedingspatroon (37 miljoen cellen per milliliter).

• Bij vrouwen is het Mediterrane dieet, met plantaardige olie, groente, vis en peulvruchten, en weinig snacks, gunstig voor de vruchtbaarheid. Strikt gebruik van het Mediterrane dieet hangt samen met een 40% verhoogde kans op zwangerschap.

• Beide diëten zorgen bovendien voor een automatische verhoging van het foliumzuurgehalte, resulterend in 70% minder risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje en hartafwijkingen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram