Een gezonde picknick

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
picnic-2-150.jpg

dossier Neem de fiets of zoek te voet je favoriete picknickstek in de buurt op. Wat extra beweging scherpt de conditie en de appetijt aan. Een mand vol lekkere en gezonde hapjes en wat extra tips maken een gezonde, zomerse picknick compleet.

Lees ook: Tips voor een voedselveilige picknick

• Een eenvoudige picknick kan altijd en overal en vraagt weinig voorbereiding. Kies bij de bakker bijvoorbeeld verschillende soorten en vormen (bruine) broodjes. Zo geef je je gasten al meteen de indruk van een gevarieerde picknick.

• Kies als beleg geen al te vette ingrediënten zoals vette vleeswaren of slaatjes op basis van mayonaise. Geef de voorkeur aan magere soorten beleg zoals ontvette ham, varkensgebraad, rosbief, kippenwit, light-kaas, magere plattekaas of kruidenkaas.

• Geef de broodjes een gezonde en verfrissende toets met schijfjes tomaat en komkommer, geraspte wortelen, waterkers, verschillende slasoorten, radijsjes, augurken, reepjes paprika enz. Je kan ook fruit zoals stukjes perzik of aardbeien nemen in plaats van groenten. Zo hebben alle picknickers keuze te over en zit de feeststemming er meteen in.

Groenteslaatjes, al dan niet met koude aardappelen, pasta of rijst gemengd, zijn altijd in trek op een picknick. Neem de (yoghurt)dressing in een apart doosje mee zodat ieder naar believen dressing kan nemen.

Gerechten zoals groentequiches, tortilla’s, wraps, gevulde filopakketjes en gazpacho vragen meer voorbereiding maar geven de picknick een exotisch karakter. Vis zoals sardientjes, sprotjes en makreel, zorgen voor een mediterrane toets.

• Voorzie een dessert om na te genieten. Vers seizoenfruit of een fruitsla is ideaal. Een melkdessertje is ook lekker en gezond op voorwaarde dat je het koel kan bewaren in een koelbox.

Water is de beste dorstlesser. Ook voor kinderen die zich tijdens een warme zomerdag behoorlijk in het zweet kunnen werken en hun vochtgehalte regelmatig op peil moeten brengen. Voor meer smaak kan je er wat verse citroen in persen of er een scheutje fruitsap bij doen. Biedt frisdranken en fruitsap enkel aan als extraatje, niet als dorstlesser. Idem voor wijn of bier voor volwassenen.

• Picknicken met echt servies en echte glazen staat chic maar vraagt ook meer in- en uitpakwerk. Plastieken of kartonnen borden en bekers zijn handiger en kunnen na gebruik meteen de vuilbak in. Voorzie voldoende bestek en verras de kinderen met bijvoorbeeld vrolijk gekleurde drinkrietjes.

• Een potje met wat confituur of honing kan insecten weglokken van het gezelschap.

Opgepast met de warmte

De zomerwarmte is aangenaam maar kan voedsel ook snel laten bederven. Hou bij het in- en uitpakken van de picknick rekening met de volgende tips om achteraf klachten over buikpijn of erger te vermijden:

• Was je handen met water en zeep alvorens de picknick klaar te maken.
• Verpak alles zorgvuldig om ongelukjes en lekvocht te vermijden. Bewaar bereide broodjes en andere gerechten op een koele plek in plastieken dozen.
• Breng pas kort voor het vertrek de producten vanuit de koelkast over naar de voldoende gekoelde koelbox of -tas (4°C). Dit geldt zeker voor het beleg (al dan niet al op de broodjes), melkdrankjes en –desserts. Groenten, fruit en drankjes zijn ook lekkerder wanneer ze fris worden opgediend.
• Zoek bij voorkeur een eetplekje in de schaduw. Stel de picknick niet bloot aan de volle zon.
• Laat bederfbare voedingsmiddelen niet langer dan één tot twee uur ongekoeld buiten staan. Onder invloed van de zomerwarmte vermenigvuldigen bacteriën zich snel in het voedsel. Krijgen we er te veel van binnen, dan neemt het gevaar voor een voedselvergiftiging toe.
• Is iedereen klaar en zijn er restjes. Laat ze dan niet liggen maar pak ze onmiddellijk en zorgvuldig in en bewaar ze in de koelbox. Indien dit niet mogelijk is, gooi je ze beter weg.

Voorzie voldoende servetjes, keukenpapier of vochtige handdoeken voor vuile handen.

Lees ook: Tips voor een voedselveilige picknick

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram