Consumptie van melk en kaas verhoogt risico op hart- en vaatziekten niet

123-melk-kaas-boter-ei-zuivel-06-17.jpg

nieuws In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt verhogen melk- en melkproducten de kans op hart- en vaatziekten en op vroegtijdig overlijden niet. Dat blijkt uit een internationale studie waarin 29 onderzoeken met bijna 800.000 mensen over het mogelijke verband tussen melk en hart- en vaatziekten werden genalyseerd. De studie verscheen in het vakblad European Journal of Epidemiology.

• Er werd geen verband gevonden tussen de dagelijkse consumptie van ca. 250 g (magere en volle) melk en/of 50 g yoghurt en het risico op hart- en vaatziekten of op vroegtijdig overlijden.
• Kaas (10 g per dag) verhoogde evenmin het risico op hart- en vaatziekten of vroegtijdig overlijden.
• Dagelijkse consumptie van 20 g gefermenteerde melkproducten zoals kaas en yoghurt verlagen mogelijk zeer licht (2 %) het risico op hartziekten.

Wat kan men hieruit besluiten?
Melk, en dan vooral volle melk, bevat relatief veel verzadigde vetten waarvan wordt aangenomen dat ze schadelijk kunnen zijn. Anderzijds bevat melk veel calcium. Op basis van dit onderzoek kan men alleen maar besluiten dat melk de kans op hart- en vaatziekten niet verhoogt en dat het past in een evenwichtig voedingspatroon.

Bronnen
http://link.springer.com/article/10.1007/s10654-017-0243-1
http://www.nhs.uk/news/2017/05May/Pages/Review-finds-no-link-between-dairy-and-heart-attack-or-stroke-risk.aspx


Laatst bijgewerkt: juni 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram