Brood vervangen erg ingewikkeld

nieuws De laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over brood. Het zou ongezond zijn en een dikmaker. Maar kun je gezond eten zonder brood? Brood vervangen is erg complex en kan leiden tot tekorten, zegt het Nederlandse Voedingscentrum. In Nederland is brood een belangrijk fundament in het voedingspatroon. Veel mensen zijn gewend 2 keer per dag brood te eten als maaltijd.

Volkorenbrood levert vezels, jodium en B-vitamines en zorgt voor een goede darmwerking. Het eten van volkoren granen kan het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten verminderen. Verder zorgt het voldoende eten van vezels voor een betere darmwerking. Er is geen bewijs dat het op de lange termijn gezondheidsvoordelen heeft om geen brood te eten.

Er zijn slechts een paar uitzonderingen waarbij het nodig is om graanproducten met gluten te mijden. We hebben het dan bijvoorbeeld over mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) Het gaat hier naar schatting om 1 procent van alle Nederlanders. Zij moeten gluten mijden.

Haal je brood weg, dan moet je heel wat ondernemen om je voedingspatroon weer in balans te krijgen.
Ter vergelijking: in 6 sneetjes volkorenbrood zit ongeveer 14 gram vezel. Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezel binnen met:
• 560 gram gekookte groenten
• óf 780 gram gekookte aardappelen
• óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst
• óf 14 borden havermoutpap
• óf 195 gram gekookte peulvruchten
En dat is alleen voldoende om de vezels uit je boterhammen te vervangen. Hiernaast moet je dan ook nog je gewone aanbeveling aan groente, aardappelen en fruit eten.

De Nederlandse voeding bevat van nature weinig jodium, er zit relatief weinig in onze grond of drinkwater. Daarom wordt het sinds 1942 toegevoegd aan sommige vormen van zout. Vooral aan bakkerszout, waarmee de meeste bakkers hun brood bakken en ook een beetje aan sommige speciale keukenzouten die je in de supermarkt kunt kopen.

Jodium kan door bakkers ook worden toegevoegd aan crackers en beschuit, maar niet al het zout bevat jodium. Zo zit het niet in zeezout of het zout dat wordt toegevoegd aan kant-en-klaar-producten.
Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Door brood te eten, krijg je een aanzienlijk deel van het benodigde jodium binnen.

Als mensen geen brood meer eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei.

Lees ook: Belgen eten te weinig jodium

Lees ook: Waarom wordt jodium toegevoegd aan brood?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram