Vlaamse kleuters eten niet gezond

nieuws Het voedingspatroon van ruim 1.800 Vlaamse kleuters werd tussen november 2002 en februari 2003 onderzocht. De resultaten zijn zorgwekkend. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent.

Meer dan een derde van de 3 tot 6-jarigen eet zo goed als altijd wit brood. Meer dan 70 procent van de Vlaamse kleuters eet niet dagelijks groenten en meer dan de helft eet niet dagelijks een stuk fruit. Kleuters drinken ook te veel zoete dranken in plaats van water of melk. Gemiddeld drinken ze nog geen liter water per dag, terwijl dat het minimum is.

Kinderartsen in het land maken zich daar zorgen over: ze zien meer en meer dikke kinderen, en die dikke kinderen worden almaar dikker. Ook andere gezondheidsproblemen, met name constipatie, nemen toe. Zelfs rachitis, een botziekte door onder meer te weinig zonlicht of vitamine D, duikt terug op.

Het Nutrition Information Center (NICE) lanceert samen met de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde (VVK) en Kind en Gezin de informatiecampagne 'Wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet'.

Voor ouders en leerkrachten hebben ze een gratis brochure samengesteld met recepten en tips, ook voor moeilijke eters. Het boekje heet '123 aan tafel' en je kan het gratis verkrijgen via het tel. 02-510.62.33 of op website : www.123aantafel.be.

Lees ook: Moeilijke eters

Lees ook: Peutervoeding

Lees ook: Eetproblemen bij kinderen

Lees ook: Schoolmaaltijden - Lekker en gezond eten op school en bedrijf


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram