Moeilijke eters

In dit artikel
Moeilijke eters

dossier Na de fase van melkvoeding en bijvoedingen (*1) kan je kleine spruit vanaf de leeftijd van 1 jaar eindelijk gewoon met de gezinspot mee-eten, op voorwaarde dat het om een evenwichtige en gevarieerde voeding gaat. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de specifieke behoeften van het kind op deze leeftijd, d.w.z. voldoende calcium, ijzer en vet en niet te veel eiwitten. Een peuter is immers geen kleine volwassene (*2).

123-peuter-baby-eten-stoel-170_07.jpg
Eten tijdens de peuterjaren verloopt niet altijd even vlot. Elke peuter weigert wel eens te eten. Dit gaat vaak samen met grillen en stemmingen. Wanneer een peuter boos, moe, opgewonden, verdrietig of gespannen is, zal dit een effect hebben op zijn of haar eetlust. Voedingsmiddelen die de ene dag in trek zijn, worden de volgende dag geweigerd.

Dergelijk gedrag is eigen aan peuters en gaat meestal snel voorbij. Zolang je kind goed groeit, vrolijk en speels is, hoef je je geen zorgen te maken. Gezonde kinderen laten zichzelf niet zomaar uithongeren en zijn in staat om hun eetlust aan te passen aan wat ze nodig hebben om normaal te groeien. Wanneer je peuter daarentegen onvoldoende groeit, klagerig is, zich anders gedraagt of ziektesymptomen vertoont, raadpleeg je uiteraard best wel een arts.

Tips

Zit je zoon of dochter in volle peuterpuberteit en de daarbij horende lust niet!-fase? Dan kunnen de volgende tips misschien helpen.
• Laat je kind niet bepalen wat er op tafel komt. Geef altijd zelf duidelijk aan wat mag en wat niet mag.
• Tracht de maaltijdmomenten zo aangenaam mogelijk te maken en laat kinderen niet te lang aan tafel zitten.
• Eet op vaste tijdstippen, indien mogelijk met het hele gezin.
• Maak afspraken over het opvoedingsklimaat rondom het eten. Als papa de krant leest aan tafel, waarom zou je eigenzinnige peuter dan ook niet aan tafel mogen spelen; als papa de maaltijd schijnbaar niet lust, waarom zou junior het dan wel moeten lusten.
• Laat je kind even rusten voor de maaltijd. Kinderen eten namelijk niet goed wanneer ze moe zijn.
• Geef geen vetrijke voedingsmiddelen of snoep voor de maaltijd. Dit bederft de eetlust.
• Laat je kind zelf kiezen hoeveel het eet. Maak je geen zorgen wanneer het eens weinig of niets eet. Een keer een maaltijd overslaan kan geen kwaad.
• Voorkom echter dat je kind zich tussen de maaltijden volpropt met snoepgoed, koekjes, gebak, enz. wanneer het niet of nauwelijks heeft gegeten.
• Variatie in de voeding brengen en verschillende kleine porties per dag aanbieden, kan helpen.
• Zorg ervoor dat de peuter tijdens het eten niet voortdurend wordt afgeleid door tekenen, spelletjes of televisie. Zorg voor een rustige en aangename omgeving.
• Dwing kinderen nooit te eten. Misschien heeft dwang een keer resultaat, maar op de lange duur heeft het geen zin.
• Beloon of straf niet omwille van goed of slecht eten. Vermijd dat gewenst gedrag uiteindelijk alleen nog maar kan worden gekocht (voor wat hoort wat).
• Laat de peuter zelf eten zodra hij of zij daartoe in staat is.
• Ruim de tafel af zodra iedereen klaar is na een rustige maaltijd, ook al heeft junior nauwelijks gegeten.

Lees ook: Peutervoeding

Lees ook: Eetproblemen bij kinderen

Lees ook: Tien praktische eettips voor ouders


Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram