Slanker dankzij lipolyse: twijfels over effect en veiligheid

123-vr-obesit-cellulit-dieet-bil-170-05.jpg

nieuws De Hoge Gezondheidsraad heeft de doeltreffendheid en de veiligheid van de huidige afslankingstechnieken die de vetmassa verminderen (lipolyse) onderzocht.

Om slanker te worden, bestaat er liposuctie, een chirurgische methode waarvan de doeltreffendheid al ruimschoots bewezen is. Hoewel de effecten onweerlegbaar zijn, is ze toch niet vrij van mogelijke complicaties.
Daarnaast zijn er ook methodes die trachten overtollig vet te corrigeren zonder een chirurgische ingreep, zoals de verschillende soorten technieken met fysische of chemische middelen. Er bestaat maar weinig wetenschappelijke literatuur over lipolysetechnieken. Bovendien worden de meeste studies gesponsord door commerciële bedrijven wat voor controverse zorgt. Het is onontbeerlijk studies te ondernemen naar het effect op lange termijn van een groot aantal van deze technieken om de werkelijke impact objectief vast te stellen.

De HGR raadt alleszins aan dat al deze technieken door een arts moeten worden uitgevoerd of minstens onder zijn rechtstreeks toezicht en verantwoordelijkheid.

De fysische methoden (radiofrequentie, ultrasonen, ...) hebben hoogstens een tijdelijk effect en vooral een groot placebo-effect. Niet alleen de elektrische veiligheid, maar ook het risico op bijwerkingen bij het toepassen van al deze technieken moet gecontroleerd worden.

Chemische methoden (injectie van producten) zijn doeltreffender, maar mogelijk gevaarlijk. Hun gebruik moet voorbehouden worden aan bekwame en goed opgeleide personen.

Laatst bijgewerkt: mei 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram