Oud: liever dik

Laatst bijgewerkt: oktober 2001

nieuws Zelfs een gering gewichtsverlies verhoogt het overlijdensrisico bij ouderen boven 64 jaar. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Zij noteerden gedurende 3 jaar de gewichtsevolutie bij ruim 4.700 vierenzestigplussers. Bij 16,2% van de mannen en bij 18,7% van de vrouwen werd in die periode een gewichtsverlies van minstens 5% vastgesteld. Bij diegenen die gewicht verloren lag het sterftecijfer dubbel zo hoog als bij diegenen die op hun gewicht bleven. Ook bij diegenen die zwaarder werden werd een lichte toename van het sterftecijfer vastgesteld, maar minder sterk.
Ook als de onderzoekers rekening hielden met het feit dat sommige mensen tijdens de onderzoeksperiode werden opgenomen in een ziekenhuis of dat in die periode een hartziekte of kanker werd vastgesteld, bleef het verband met het gewichtsverlies bestaan.
Volgens de onderzoekers moet gewichtsverlies op oudere leeftijd altijd ernstig worden genomen, ook bij mensen zonder duidelijke gezondheidsklachten. Ze raden aan om bij die oudere patiënten regelmatig het gewicht te controleren, ook bij mensen die op een zgn. ideaal gewicht zitten.

Bron: Journal of the American Geriatrics Society, oktober 2001
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram