Een beter geheugen in enkele minuten tijd

nieuws Een beter geheugen in enkele minuten tijd

De opslagcapaciteit van het geheugen kan worden verhoogd door een bepaalde zone in de hersenen (de hippocampus) te stimuleren.

Het experiment werd uitgevoerd op vrijwilligers die in een goede gezondheid verkeren. Zij moesten foto’s visualiseren en tegelijkertijd woorden onthouden die geen enkele link hadden met de getoonde beelden. Die sessies duurden zo’n twintig minuten per dag gedurende vijf opeenvolgende dagen. En ze werden uitgevoerd zowel met als zonder transcraniële magnetische stimulatie (TMS), dat is een toepassing waarbij magnetische impulsen door de schedel gestuurd worden met de bedoeling om de neuronen in een specifieke hersenzone te stimuleren. In dit geval de hippocampus die een belangrijke rol speelt bij de werking van het geheugen.

De resultaten tonen aan dat de magnetische stimulatie in vergelijking met een ‘normale’ situatie het memorisatievermogen met 30% verhoogt. En meer bepaald dat de deelnemers een derde minder fouten maken wanneer ze de beelden en de woorden moeten associëren.

In Le Quotidien du Médecin geeft de coördinator van deze studie (uitgevoerd door de Northwestern University, Illinois) deze toelichting: “Wij tonen hiermee aan dat we de geheugenfuncties bij volwassenen kunnen verbeteren zonder medicatie en zonder heelkundige ingreep.”
Een tweede fase in dit onderzoek wordt binnenkort opgestart, deze op keer patiënten die lijden aan dementie.

bron: Science (www.sciencemag.org)

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram