Ziekteverzuim daalt door antidepressiva

nieuws Circa 850.000 Nederlanders gebruiken antidepressiva. Onder de werkenden daarvan loopt het ziekteverzuim daardoor terug van 31 tot acht dagen per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek onder psychiaters, huisartsen, patiënten en hun levenspartners door het Nederlandse onderzoeksbureau TNS NIPO, in opdracht van het farmaceutisch bedrijf Wyeth. Volgens de Utrechtse hoogleraar en psychiater René Kahn toont dit onderzoek aan dat in de dagelijkse praktijk antidepressiva van grote waarde zijn voor zowel patiënt als behandelaar. Het gebruik van antidepressiva leidt tot aanzienlijk beter functioneren van depressieve patiënten in de samenleving.
Uit het onderzoek blijkt verder dat huisartsen terughoudend zijn bij het voorschrijven van antidepressiva. Dit geldt ook voor psychiaters. Tien procent van de psychiaters vindt echter wel dat andere artsen deze middelen vaak lichtvaardig voorschrijven. Bijna de helft van de psychiaters vindt dat alleen zij antidepressiva zouden mogen voorschrijven.

Huisartsen zijn het daarmee absoluut niet eens, omdat zij deze middelen onmisbaar achten voor hun dagelijkse praktijk.
Volgens de artsen hebben verreweg de meeste gebruikers baat bij de middelen (72% volgens huisartsen, 63% volgens psychiaters).
Gebruikers (en partners) geven aan dat ze tevreden over de middelen zijn: meer dan 90 procent vindt de middelen effectief en 85 procent vindt dat de kwaliteit van leven verbeterd is. In meer dan de helft van de gevallen is de relatie met de partner door het gebruik van de middelen verbeterd. 92 procent van de patiënten met kinderen vindt zichzelf een betere vader of moeder geworden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram