Stoppen met roken voor 40ste verlengt leven met 10 jaar

nieuws Een studie van de universiteit van Oxford in het gezaghebbende blad The Lancet (Lancet 2012; DOI: 10.1016/S0140-6736(12)61720-6) wijst uit dat vrouwen die voor hun veertigste stoppen met roken daar tot tien extra levensjaren mee winnen kunnen. Ook mannen hebben er baat bij zo jong mogelijk te stoppen met roken.
Tweederde van alle sterfgevallen onder rokers die in de vijftig, zestig of zeventig jaar oud zijn, zijn het resultaat van roken, zo schrijven de onderzoekers. Bij vrouwen die rond hun dertigste stopten met roken, verminderde de kans dat ze later door de gevolgen van roken vroegtijdig zouden sterven, met 97 procent.

Ook bij rookstop op 50 jaar is er nog altijd een sterke verbetering van het aantal levensjaren.
Dat betekent volgens de onderzoekers dat rokers (zowel mannen als vrouwen) die voor ze de middelbare leeftijd bereiken stoppen met roken, gemiddeld tien levensjaren winnen.

Uit het onderzoek, waarbij ruim 1 miljoen vrouwen waren betrokken bleek onder meer het volgende:
• Vrouwen die na drie jaar nog steeds rookten hadden een bijna drie keer grotere kans om in de negen jaar daarna te overlijden.
• Hoe meer vrouwen rookten, hoe groter hun kans om te overlijden. Zelfs voor vrouwen die weinig rookten (minder dan 10 sigaretten per dag) was de kans om vroegtijdig te sterven twee keer zo groot als voor vrouwen die niet rookten.
• Bij vrouwen die rond 35 stopten met roken, was er nauwelijks een verschil met niet-rokers. Wanneer gestopt werd tussen 35 en 45 was er 20% meer kans op voortijdig overlijden, tussen 45 en 55 was dat 56%.

Ook een studie in Japan gepubliceerd in het British Medical Journal (www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.e7093) komt tot het besluit dat roken de levensverwachting met gemiddeld 10 jaar verkort. Hoe jonger men begint te roken, hoe groter de impact. Stoppen met roken voor de leeftijd van 35 jaar doet dit negatieve effect grotendeels teniet.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram