Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Rotdag? Bak dan eens een taart

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws


Heb je al betere dagen gehad dan vandaag? Trek je dan even terug in je keuken en bak een taart. Wetenschappers aan de universiteit van Otago in Nieuw- Zeeland hebben ontdekt dat je ervan opfleurt.

Een team onderzoekers vroeg aan 658 universiteitsstudenten om dertien dagen een dagboek bij te houden. Daarin moesten ze niet alleen beschrijven wat ze deden, maar ook aangeven hoe ze zich voelden. Na de proefperiode lazen de vorsers alles en kwamen ze tot een opvallende conclusie: op dagen dat de deelnemers creatief bezig waren, bijvoorbeeld in de keuken, voelden ze zich enthousiaster. Meer nog: veel studenten gaven ook aan dat ze op die momenten ook meer tevreden waren over hun persoonlijke ontwikkeling.

Ook andere creatieve bezigheden zoals schilderen, breien, en schrijven zijn volgens de onderzoekers manieren om je humeur positief te beïnvloeden. “Een van onze eerdere onderzoeken toonde aan dat creatief bezig zijn nog dezelfde dag een positief effect heeft op ons gemoed, maar de nieuwe studie bewijst dat het niet helemaal klopt. Het is een creatieve activiteit op de vorige dag dat een goed gevoel voorspelt voor de dag erna”, zegt onderzoeksleider en psycholoog Tamlin Conner in het vakblad The Journal of Positive Psychology.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers een verband zien tussen koken en geestelijke gezondheid. Koken en bakken wordt vaak gebruikt als een vorm van gedragstherapie om mensen hun geestelijke gezondheid te verbeteren. Ingrediënten wegen en het stappenplan van recepten respecteren zou ook helpen om ADHD-klachten en angststoornissen te verlichten.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161128_02595694


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram