Depressie online behandelen even goed als face-to-face

nieuws Online behandeling van angst en depressie is net zo effectief is als face-to-face behandeling. Dat blijkt uit een onderzoek van ggz-instelling Dimence. Ook online voorlichting over het ziektebeeld laat een significante afname van klachten zien, schrijft het tijdschrift Zorgvisie.

Aan het onderzoek deden 838 patiënten mee met klachten van angst of depressie. Van hen volgden 706 mensen de "klassieke" face-to-face-behandeling en volgden 132 patiënten een online behandeling, die wel werd gecombineerd met een aantal persoonlijke ontmoetingen met de vaste behandelaar. Bij beide groepen was een vergelijkbare afname van de klachten te zien.

Daarnaast het effect van online psycho-educatie - voorlichting over het ziektebeeld onderzocht. Hier was een significante afname van klachten te zien. Volgens Dimence is inzicht in de klachten en snappen wat er aan de hand is, vaak de eerste stap naar herstel. Dimence onderzocht bij 99 patiënten met een depressie of angststoornis de effecten van psycho-educatie online.

Na afronding van de module waren de klachten van deze patiënten significant gedaald.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram