Vis tijdens zwangerschap goed voor neuropsychologische ontwikkeling baby

nieuws Vette vis eten tijdens de zwangerschap stimuleert de neuro-psychologische ontwikkeling van de baby. Dat schrijven Spaanse onderzoekers in het American Journal of Epidemiology.

De onderzoekers volgden bijna 2.000 zwangere vrouwen en hun baby's. De vrouwen werden getest op het gehalte vitamine D en jodium in hun bloed en het navelstrengbloed werd getest op de aanwezigheid van schadelijke stoffen als kwik en PCB. De kinderen ondergingen op de leeftijd van 14 maanden en vijf jaar verschillende tests om hun neuropsychologische ontwikkeling te meten. Het ging doorgaans om vrouwen met een hoge visconsumptie, gemiddeld drie keer per week of 500 g per week.

Hoe hoger de visconsumptie, hoe beter de testscores. Met elke extra 10 g per week verbeterden de testscores van de kinderen lichtjes en dit tot een wekelijkse consumptie van ongeveer 600 g. Boven 600 g werden geen bijkomende effecten vastgesteld. Ook de kans op autismespectrumstoornissen verminderde licht hoe hoger de visconsumptie. Dit werd zowel bij vette als magere vis vastgesteld, iets minder bij zeevruchten.

Het effect was het sterkst bij een hoge visconsumptie tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, in vergelijking met het laatste trimester. Het verband tussen een hoge visconsumptie en de neuropsychologische ontwikkeling was het sterkst op de leeftijd van 5 jaar. Anderzijds werden geen negatieve effecten vastgesteld van de eventuele aanwezigheid van kwik in de vis.
De gunstige effecten van vis hebben volgens de onderzoekers waarschijnlijk te maken met het hoge gehalte aan langeketen poly-onverzadigde vetzuren (PUFA's), waaronder omega-3 vetzuren, die vooral tijdens de vroege ontwikkeling van de hersenen een belangrijke rol spelen.

Volgens de auteurs toont hun studie aan dat een hoge consumptie van vis tijdens de zwangerschap, tot 3 à 4 keer per week of 600 g per week, voordelig is voor het kind en waarschijnlijk nauwelijks nadelen heeft.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram