Kindersnacks veel te zout

nieuws Veel voedingsmiddelen die op kinderen zijn gericht bevatten erg veel zout. Sommige kindervarianten van chips, zoutjes en zoete koeken bevatten soms wel 3 keer zo veel zout als de ‘volwassen’ variant. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond.
Zo bevatten de kinderchips van Nibb-it met 0,91 gram zout per portie van 25 gram, bijna 3 keer zo veel zout als de vergelijkbare Lay’s natural chips (0,34 gram zout) van dezelfde fabrikant. Liga melk-aardbei van fabrikant Lu bevat 0,36 gram zout. Dat is 3 keer zoveel als een pakje Liga Evergreen krenten. Ook de Prince Ministars van Lu (0,22 gram zout per pakje) en de Ernst, Bobbie en de rest koekjes van Patria (0,26 gram per pakje) scoren slecht.

Hartige Orka-krakers bevatten dubbel zo veel zout als de vergelijkbare Tuc-jes van dezelfde fabrikant (Verkade) en ook een Bob de Bouwer knakworstje van Zwanenburg is zouter dan gemiddeld. Diezelfde fabrikant heeft volgens de Consumentenbond de hoeveelheid zout in de Dora smeerleverworst van Kips met 38 procent verhoogd. Ook de Ernst Bobbie en de rest koekjes van Patria namen met 38 procent in zout toe.
Positieve uitzonderingen zijn er ook. Zo bevatten de Smoeltjes melk duo van Hellema nu 60 procent minder zout en is het zoutgehalte van Kellogg’s Frosties ontbijtgranen met 41 procent gedaald.

Fabrikanten gebruiken zout om de smaak te versterken. Dit heeft echter wel wat nadelen voor de gezondheid, zoals een verhoogde bloeddruk. Jonge kinderen kunnen bovendien problemen krijgen met hun nieren, omdat zij geen grote hoeveelheden zout kunnen verwerken. En kinderen die al vroeg wennen aan veel zout, eten waarschijnlijk op latere leeftijd ook meer zout.

Hoeveel zout mogen kinderen eten?
Voor kinderen is de maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag erg laag. Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar is dat 3 gram, voor 4 tot 6 jaar 4 gram en voor 7 tot 10 jaar blijf je het liefst onder de 5 gram. Boven deze leeftijd geldt 6 gram zout als maximale hoeveelheid per dag.

Zout op het etiket
Het Voedingscentrum adviseert om altijd op het etiket te letten en thuis geen zout toe te voegen aan je eten.
U kunt producten makkelijk met elkaar vergelijken door op het etiket te kijken hoeveel zout er in zit per 100 gram. Ook kunt u daarop zien hoeveel zout er per portie/koekje in zit. Voeg thuis geen zout toe aan het eten, maar gebruik bijvoorbeeld (verse) kruiden als smaakmaker. Zout staat vaak vermeld als natrium op het etiket. 0,4 gram natrium is 1 gram zout. Vermenigvuldig natrium dus met 2,5 om te weten hoeveel gram zout het is.

Het volledig onderzoek van de consumentenbond vind u op www.consumentenbond.nl/opzouten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram