Schoenen kunnen nekpijn veroorzaken!

nieuws Om nek- en rugpijn te vermijden moet je absoluut schoenen met hoge hakken vermijden. Een type ‘standaard laarshak’ daarentegen is ideaal omdat hij breed en stabiel is.

Als je op naaldhakken loopt, zijn het je tenen die het eerst de grond raken. De gewone rolbeweging van de voet waarbij eerst de hiel de grond raakt en pas daarna de tenen, is hier niet aan de orde. En dat zorgt voor spanningen ter hoogte van de knieën, de heupen en de rug, wat op zijn beurt weer gevolgen heeft voor de nek. Als je op hoge hakken loopt, wordt de belasting van het lichaam slecht verdeeld. En dat gebrek aan stabiliteit kan lijden tot schouderpijn (aan de wervels).

Er wordt eveneens aangeraden om schoenen met open hielen te vermijden, zelfs al hebben ze een platte hak: zoals muiltjes, sandalen of andere soorten die de voet doen bewegen om zijn evenwicht te zoeken. Ze brengen de voet in een houding die niet natuurlijk is. Je geeft dus altijd best de voorkeur aan gesloten schoenen of een model dat de voet in evenwicht houdt. Platte ballerina’s zijn niet goed voor de rug, maar dat geldt dus evenzeer voor naaldhakken!

Welke schoenen moet je dan wel dragen? Kies een schoen met een stabiele en brede hak die zo’n 5 à 6 cm hoog is. Vermijd zoveel mogelijk alle modellen waarbij de hak de voet in onevenwicht brengt.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram