Tai Chi helpt om valpartijen ouderen te vermijden

nieuws Tai Chi is een oude Chinese vorm van bewegingsleer, die gekenmerkt wordt door zachte, vloeiende en langzame bewegingen en gecontroleerde kracht. De langzame en regelmatige bewegingen hebben een goede invloed op het evenwicht, coördinatie, soepelheid en lichamelijke kracht.

In hun herziene aanbevelingen voor valpreventie voor ouderen (Journal of the American Geriatrics Society) adviseren de Amerikaanse en Britse geriatrische verenigingen ook Tai Chi. Ze verwijzen daarbij naar een Cochrane literatuuranalyse uit 2009 waaruit bleek dat ouderen die geregeld Tai Chi beoefenen tot 35% minder vallen dan leeftijdsgenoten die geen Tai Chi beoefenen. Om vallen te helpen vermijden moeten oefeningen zich richten op evenwicht, spiersterkte en uithouding.

Senioren overwinnen niet alleen de valangst, maar herwinnen ook zelfvertrouwen door het ervaren van een grotere spiersterkte, betere controle en coördinatie. Aanbevolen wordt om 3 keer per week gedurende minstens 12 weken Tai Chi te beoefenen.
Tai Chi is een van de weinige vormen van lichaamsbeweging die voor praktisch iedereen geschikt is, ongeacht de conditie - het kan zelfs in een stoel of in bed gedaan worden. Je hoeft geen goede lichamelijke conditie te hebben om te beginnen, mensen van alle leeftijden en in elke conditie kunnen het leren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram