Geneesmiddelen en doping in de sport

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Sporters die om medische redenen een geneesmiddel nemen dat op de dopinglijst staat (bv. omdat ze aan astma lijden), moeten voortaan een “Toestemming wegens therapeutische noodzaak” (TTN) aanvragen. Om een dergelijke toelating te krijgen, moet de sporter, in samenspraak met de behandelende arts, een aanvraag indienen (voor niet-systemisch gegeven corticosteroïden en voor b2-agonisten via inhalatie, met uitzondering van fenoterol, bestaat een verkorte aanvraag). Men maakt een onderscheid tussen elitesporters en andere sporters.
Elitesporters moeten steeds, tenzij in noodgevallen, vooraleer de medicatie wordt genomen een aanvraag indienen bij de medische commissie van hun internationale federatie of bij de “Expertencommissie Medisch Verantwoord Sporten (MVS)” van de Vlaamse overheid.
De andere sporters kunnen hun “Toestemming wegens therapeutische noodzaak” ook na de inname van de medicatie en/of na een dopingcontrole aanvragen, en dit bij de “Expertencommissie MVS” van de Vlaamse overheid. Indien bij een aanvraag na een positieve dopingcontrole, de aanvraag niet wordt goedgekeurd, geeft dit aanleiding tot een disciplinair dossier.
Meer informatie is te vinden op de websites van de Vlaamse gemeenschap (www. dopinglijn.be).
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram