Sensor meet hoeveel u moet drinken

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-handen-wassen-water-12-15.jpg

nieuws Voor (top)sporters is het op peil houden van de hoeveelheid vocht in hun lichaam erg belangrijk. Te weinig vocht in uw lichaam leidt tot slechtere prestaties. En tijdens een flinke inspanning raakt u al snel een liter zweet per uur kwijt. Maar hoe weet u of het tijd is om te drinken of dat een extra flesje water voorlopig niet nodig is?
Het AMC in Amsterdam ontwikkelt samen met het UMC St. Radboud in Nijmegen een sensor die de hoeveelheid vocht op basis van licht kan meten. Door de vinger worden twee kleuren licht gestuurd die geabsorbeerd worden door het water in het bloed. De mate waarin het licht door het water wordt opgenomen, verraadt hoeveel vocht er in het lichaam aanwezig is. Hiervoor kregen de onderzoekers geld uit het onderzoeksprogramma Sport van het NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid.

Met behulp van bloedanalyses in het lab gaan de onderzoekers na of de methode geschikt is om nauwkeurig het vochtgehalte te bepalen. Als de sensor klaar is voor gebruik, zal deze ingezet kunnen worden om er onder verschillende omstandigheden de vochtconcentratie mee te meten. Zo krijgen de sporters een persoonlijk advies om de hoeveelheid water in hun lijf op peil te houden.

De sensor is overigens niet alleen voor topsporters te gebruiken. Ook bij patiënten op de intensive care is het belangrijk om de vochthuishouding te meten. Een goede vochtbalans bepaalt voor een groot deel hun gezondheidstoestand. Ook de Geriatrie toont belangstelling: ouderen slaan niet altijd alarm als ze dreigen uit te drogen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram