Lagereschoolkinderen drinken te weinig

123-jongen-drinkt-water-drank-03-16.jpg

nieuws Driekwart van de lagereschoolkinderen drinkt te weinig bij aanvang van de school en slechts acht procent van de kinderen zegt op school graag naar het toilet te gaan. Dat blijkt uit de zogenaamde DEPS-studie ('Drink, Eet, Plas op School') aan de UGent.
Van september tot november 2014 hebben de wetenschappers van de UGent in opdracht van Spa de hydratatie onderzocht van lagereschoolkinderen, en de het toilet- en drinkbeleid van scholen. De steekproef bestond uit lagereschoolkinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar (leeftijden van acht tot dertien jaar) in negen Vlaamse en acht Waalse scholen. In totaal namen 451 leerlingen deel aan de studie. De studie is gebaseerd op urinemonsters die bij het begin van de schooldag en bij elk toiletbezoek werden verzameld.

• 75% van de kinderen is onvoldoende gehydrateerd wanneer ze op school aankomen en 53% blijft dat ook in de loop van de schooldag.
• De hydratatie is beter bij meisjes, in Vlaanderen en bij kinderen met een gezond gewicht.
• Bij kinderen van hoger opgeleide ouders (ouders die na het middelbaar onderwijs hogere studies hebben aangevat) daalt het hydratatieniveau minder in de loop van de schooldag.

Het hydratatieniveau is hoger in scholen die
(1) tijdens het sporten, de speeltijd en de lunchpauze water ter beschikking stellen,
(2) het onderwerp hydratatie in het schoolprogramma aan bod laten komen en
(3) toelaten dat de kinderen tijdens de lessen drinken.


Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram