Wil je meer bewegen? Koop een hond

123-hond-wandelen-6-6.jpg

nieuws Wie een hond in huis heeft, vaart daar wel bij. Niet alleen op psychologisch vlak heeft het dier een positieve invloed, het bevordert ook de fysieke activiteit van zijn baasje of bazinnetje!

Een Amerikaans team (van de universiteit van Missouri) heeft dat onderzocht. En er is een globaal verband gevonden tussen enerzijds het feit dat iemand elke dag met zijn hond gaat wandelen en anderzijds een lagere body mass index (BMI), een verminderd risico op problemen met het uitvoeren van de dagdagelijkse activiteiten, en een hogere frequentie van gematigde of inspannende bewegingsoefeningen anderzijds. En zelfs minder doktersbezoek.

Het onderzoek in casu werd uitgevoerd op senioren voor wie stappen aan een goed tempo vaak de beste manier is om de portie aanbevolen dagelijkse fysieke activiteit te bereiken. En dat geldt trouwens ook voor personen in een andere leeftijdscategorie. De wetenschappers hebben dus de graad van lichaamsbeweging vergeleken tussen de eigenaars van een hond en personen die geen hond bezitten. De eerste vaststelling daarbij is dat een hond een prima trigger is om regelmatig te gaan wandelen, wat een zeer positief effect heeft op de gezondheid.

En er is nog een nuantie aan toe te voegen: personen die zeer gehecht zijn aan hun hond hebben ook de neiging om er vaker mee te gaan wandelen (ze vragen minder aan een ander gezinslid om dat te doen …), en langer, maar over kortere afstanden in vergelijking met personen die een minder hechte band hebben met hun hond.

Er wordt ook nog vastgesteld dat de aanwezigheid van een hond in het gezin geen invloed blijkt te hebben op het naleven van gezonde(re) levensgewoontes (roken, voeding, alcoholgebruik …). Maar zowel op psychologisch als op fysisch vlak is een hond een echte vriend.

bron: The Gerontologist (http://gerontologist.oxfordjournals.org)

Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram