Wie moet extra opletten voor type 2 diabetes?

nieuws Er zijn verschillende soorten diabetes. De bekendste zijn diabetes type 1 en type 2.

Diabetes type 1 wordt ook jeugddiabetes genoemd en treft meestal mensen jonger dan veertig jaar. Maar u kunt op alle leeftijden diabetes type 1 krijgen. Dit type treedt acuut op en wordt veroorzaakt door een fout in het afweersysteem. Deze fout vernietigt de cellen die de insuline aanmaken, zodat de alvleesklier dit hormoon niet meer kan produceren. Waarom het afweersysteem het plotseling laat afweten, is nog onduidelijk.

Erfelijkheid speelt vermoedelijk een rol.
Diabetes type 2 werd vroeger ook 'ouderdomsdiabetes' genoemd, omdat het vooral optrad bij oudere mensen. Maar nu krijgen ook steeds meer jonge mensen het, zelfs kinderen. Dit is de meest voorkomende soort diabetes. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
In tegenstelling tot type 1-diabetes maakt de alvleesklier bij ouderdomsdiabetes nog wel insuline aan. Maar de hoeveelheid is onvoldoende of de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor de werking ervan. Dat heet ongevoeligheid voor insuline of insulineresistentie. Hierdoor kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen

Diabetes type 2 wordt vaak gezien als de mildere vorm van suikerziekte, maar dit is totaal onterecht.
Wie gezond leeft, heeft minder kans op diabetes type 2. Toch kan niet iedereen er wat aan doen dat hij diabetes type 2 heeft. Er zijn ook dunne mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. We kennen nog niet alle oorzaken voor diabetes type 2. Wel is duidelijk dat mensen eerder diabetes type 2 krijgen als het in de familie zit, als ze te dik zijn en als ze weinig bewegen. Maar ook niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes.

Risicofactoren
U hebt een verhoogd risico om type 2 diabetes te krijgen, wanneer één of meer van de volgende risicofactoren aanwezig zijn:
erfelijkheid
Is er reeds type 2 diabetes vastgesteld bij één van uw ouders, broers of zussen, dan wordt de kans groter dat u ook diabetes krijgt.
overgewicht
Is een belangrijk risico voor diabetes, zeker wanneer u een dikke buik hebt.
weinig beweging
Verhoogt je kans op diabetes.
hoge leeftijd
Meer dan 1 op 10 65-plussers krijgen diabetes krijgt.
zwangerschapdiabetes
Na zwangerschapsdiabetes, is de kans dat u type 2 diabetes zult krijgen erg verhoogd; of woog één van u kinderen
meer dan 4,5 kg bij de geboorte, wees dan op uw hoede.
Met de Diabetes Risicotest kan u uw kans berekenen dat u in de eerste 10 jaar diabetes zult ontwikkelen.

Meer info:
www.diabetes.be
www.diabetesfonds.nl


Laatst bijgewerkt: mei 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram