Paleodieet gezond bij voorstadium diabetes

123-p-buik-gewicht-dieet-170-10.jpg

nieuws Mensen met het metabool syndroom, een voorstadium van diabetes type 2, hebben baat bij het zogenoemde paleodieet. Het vermindert de buikomvang, verbetert de hoeveelheid triglyceriden in het bloed en verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum van Leiden, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Mensen met het metabool syndroom hebben (nog) geen suikerziekte, maar wel een verhoogde bloeddruk en HDL-cholesterol, hoge glucosewaarden, een vergrote buikomvang en te veel vetzuren (triglyceriden) in het bloed. Hierdoor lopen zij meer risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Het paleodieet verbetert de bloeddruk, de buikomvang en de hoeveelheid triglyceriden van mensen met het metabool syndroom. Mensen die zich aan dit voedingspatroon hielden voelden zich ook beter dan mensen die een dieet volgden volgens nationale richtlijnen voor diabetespatiënten.

De belangrijkste voedingsmiddelen die zijn toegestaan volgens het paleodieet zijn groenten, fruit, eieren, vis, vlees, noten, zoete aardappelen, paddenstoelen, olijfolie, kokosolie, koffie, thee en water. Granen, zuivel, peulvruchten, aardappelen, alcohol en door de voedingsindustrie bewerkte producten zijn niet toegestaan.
Gedacht wordt dat het paleodieet gezond is omdat de mens tienduizenden jaren op deze voeding gedijde. De moderne mens zou hier nog steeds genetisch op zijn ingesteld. Volgens de onderzoekers heeft het gunstige effect van het paleodieet dat zij vaststelden bij mensen met het metabool syndroom waarschijnlijk te maken met de hoge consumptie van groenten en fruit en een klein beetje vis en vlees, en het weglaten van toegevoegde suikers.

Lees ook: Metabool syndroom

Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram