Nieuwe aanbevelingen voor insulinetoediening

123-insuline-sp-diab-05-107.jpg

nieuws Een team van Belgische diabetesexperts, verpleegkundigen en artsen heeft aan de hand van de recent gepubliceerde internationale aanbevelingen, specifieke Belgische aanbevelingen voor insulinetoediening geformuleerd.

De internationale aanbevelingen zijn opgesteld door 183 diabetesexperts afkomstig uit 54 landen tijdens het Forum for Injection Technique & Therapy Recommendations (FITTER). De FITTER-aanbevelingen zijn gebaseerd op de resultaten van het meest grootschalige onderzoek naar injectietechnieken ooit dat plaatsvond van februari tot juni in 2015, waarbij meer dan 13.200 deelnemers uit 42 landen en negen Belgische ziekenhuizen betrokken waren.

Belgische aanbevelingen
In België hebben meer dan 543.000 mensen diabetes en uit onderzoek komt steeds overtuigender naar voren dat veel patiënten insuline niet goed gebruiken en dit levensnoodzakelijke geneesmiddel dus niet volledig benutten.

De aanbevelingen draaien o.a. rond het verminderen van pijn en angst, de lengte van de naald en de nazorg van de injectieplaatsen, ...
De Belgische aanbevelingen zijn in drie hoofdcategorieën onderverdeeld; injectietechniek, insuline-infusietechniek en het voorkomen van prikongevallen.

Een aantal hoofdpunten uit de aanbevelingen:
- Naaldlengte
- Verzorging van injectieplaatsen
- Insuline-analogen en overige injecteerbare geneesmiddelen
- Zwangerschap
- Strategieën voor het verminderen van pijn en angst
- Insuline-infusieplaatsen voor kritische subcutane infusie

In het kader van deze aanbevelingen hebben de experts ook zes sets belangrijke ‘gouden regels’ aangewezen voor best-practices op het vlak van injectietechniek. Deze gouden regels omvatten een correcte injectietechniek voor volwassenen en kinderen, de behandeling en preventie van lipohypertrofie, psychologische problemen rondom het toedienen van insuline en prikaccidenten.

De nieuwe Belgische aanbevelingen zijn te vinden op http://nvkvv.be/file?fle=825732&ssn=1fde74b7cff1194ec5cf4ddacb15e6a712825c3a


Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram