Beïnvloedt examenstress mijn suikergehalte?

123-vr-exam-stress-studeren-06-15.jpg

nieuws De examens staan weer voor de deur en bezorgen veel studenten heel wat stress. Studenten met diabetes hebben tijdens deze periode dan ook vaak last van een ontregelde bloedsuiker. Verschillende zaken kunnen hierbij een rol spelen.

Ten eerste komen er in geval van stress ‘stresshormonen’ vrij zoals adrenaline die de diabetesregulatie kunnen verstoren. Ten tweede zorgt de gewijzigde levenstijl tijdens deze periode voor een minder gezond voedingspatronen, minder fysieke activiteit en een meer nonchalante zelfzorg. Stress kan ook een negatieve impact hebben op de stemming en aldus de gedragingen verstoren die belangrijk zijn voor het managen van de diabetes. Vaak reageren mensen stress af door meer te eten, te drinken of te roken. Deze ongezonde gewoonten zijn voor niemand goed. Het is dus belangrijk om stress op een andere manier af te reageren, zeker als diabetes hebt, zodat je glycemiecontrole zo weinig mogelijk wordt beïnvloed.

Enkele tips die je door de examens kunnen helpen:
• Formuleer realistische verwachtingen zodat je prestatiedwang vermindert.
• Blijf gemotiveerd als een examen minder goed ging.
• Wees tijdig en goed voorbereid.
• Gun jezelf de nodige pauzes. Zorg bovendien voor een ontspannen sfeer tijdens deze vrije momenten.
• Zorg voor voldoende slaap: tijdens de nachtrust slaat het geheugen immers de leerstof op.
• Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding.
• Breng tijdens de examenperiode leerkrachten, directie en / of je medestudenten op de hoogte van je diabetes (indien nodig, mogen eten tijdens het examen,…).
• Neem zelf het initiatief om tijdig hulp en ondersteuning te vragen als je zelf je diabetes minder goed geregeld krijgt. Hiervoor kan je ten allen tijde terecht bij je diabetesteam.

bron: Vlaamse Diabetesvereniging, www.diabetes.be

Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram