Zelfhulpprogramma depressie werkt beter als professional doorverwijst | gezondheid.be

Zelfhulpprogramma depressie werkt beter als professional doorverwijst

123m-groep-zelfhulp.jpg

nieuws

Een online zelfhulpprogramma bij depressieve klachten is effectiever als de professional doorverwijst. Dat blijkt uit het onderzoek naar de interventie ‘Kleur je leven’ van het Nederlandse Trimbos-instituut. 
Het merendeel van patiënten met depressieve klachten start met een e-health programma, als een betrouwbare en laagdrempelige professional zoals de huisarts hen adviseert en begeleidt. 
Bij patiënten, die bij de start behoorlijk ernstige depressieve klachten hadden, trad een forse verbetering op. Opvallend is dat ook patiënten met een lagere opleiding worden bereikt. Verbeterpunten zijn de gebruiksvriendelijkheid van het programma en het stimuleren dat meer patiënten het volledige programma doorlopen voor meer effect. 
Mede op basis van ervaringen uit dit project heeft het Trimbos-instituut de toolkit ‘E-mental health in de huisartsenpraktijk’ ontwikkeld. Naast een overzicht van het aanbod op het gebied van angst, depressie en alcoholproblematiek, bevat de toolkit antwoord op de meeste gestelde vragen in de huisartsenpraktijk. 


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.