Lichttherapie mogelijk alternatief voor depressie tijdens zwangerschap

Laatst bijgewerkt: april 2004

nieuws Omdat het gebruik van anti-depressiva tijdens de zwangerschap op zijn minst omstreden is, wordt al langer gezocht naar alternatieve behandelingsmethoden voor zwangere vrouwen met een ernstige depressie.
Volgens een recente Amezrikaanse studie zou een vorm van lichttherapie, waarbij de vrouwen 's ochtends gedurende 1 uur blootgesteld worden aan een krachtige lichtbron, een mogelijk alternatief kunnen vormen. De studie onderzocht 16 zwangere vrouwen met een ernstige depressie gedurende 3 tot 5 weken. 49% van de vrouwen reageerde na 3 weken gunstig op de therapie, na 5 weken was dat opgelopen tot 59%. Mogelijk zorgt de lichttherapie voor een bijsturing van de biologische klok, wat op zijn beurt een gunstig effect heeft op de depressie.
Momenteel wordt het onderzoek op grotere schaal aan diverse Amerikaanse universiteiten uitgevoerd om na te gaan of die lichttherapie inderdaad een alternatief is voor anti-depressiva en op grotere schaal kan worden gebruikt.
Bron: American Journal of Psychiatry, april 2002
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram