Voor jou gelezen op De Standaard

Dementie bij één op de drie patiënten vermijdbaar

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Ongeveer één patiënt op de drie met dementie had de ziekte niet of later gekregen, als hij gezonder had geleefd. Vooral de invloed van een te hoge bloeddruk is de afgelopen jaren groter geworden, zo besluiten onderzoekers van het Erasmus MC, het medische centrum verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De ERGO-studie, internationaal ook wel bekend als de Rotterdam Study, volgde meer dan 15.000 ouderen in de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder. Wetenschappers vergeleken een groep die vanaf 1990 meedeed met een groep die in 2000 begin, telkens over een looptijd van tien jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat bij ongeveer een derde van de patiënten met dementie de ziekte had kunnen voorkomen of uitgesteld worden mits een gezonder leven. Bij de tweede groep ouderen (2000-2010) merkten de onderzoekers een duidelijke verschuiving in de invloed van vermijdbare risicofactoren zoals diabetes, te hoog cholesterol en hoge bloeddruk.

'Met zestien procent is een te hoge bloeddruk nu de grootste boosdoener, gevolgd door een hoog cholesterol, roken en een lage opleiding', aldus de onderzoekers die menen dat dit goed nieuws is. 'Het bewijst dat dementie ten dele kan worden voorkomen of uitgesteld door de leefstijl aan te passen.'

Vandaag hebben zo'n 165.000 Belgen dementie. Internationale studies nemen aan dat het aantal tegen 2050 zal verdubbelen. Onder meer door de vergrijzing is dementie wereldwijd een toenemend probleem.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150721_01785833


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram