Hoeveel maaltijden per dag mag je eten als je wilt vermageren?

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Als je gewicht wilt verliezen, eet je dan best maximum twee of drie maaltijden per dag of moet je de calorie-opname nog verder opdelen?

Het is een vaak gestelde vraag. Hieronder volgen een aantal aanknopingspunten die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken. Een aantal vrouwen met overgewicht of zelfs obesitas namen deel aan een programma waarbij in eerste instante de calorie-opname tot 1.200 kcal per dag werd beperkt. Gedurende de eerste twee weken beperkten ze zich tot twee maaltijden per dag . Dan volgde er een pauze van twee weken en daarna opnieuw twee weken dieet maar dit keer met zes maaltijden per dag. Daarbij werden een aantal parameters onderzocht: gewichtsverlies uiteraard, wijzigingen in de samenstelling van het lichaam (spiermassa, vetgehalte …), glucose, insuline en totaal cholesterolgehalte (de goede of HDL en de slechte of LDL) …

De eerste vaststelling en dat zal niemand verbazen is als volgt: de sterke reductie van het aantal calorieën zorgde voor een aanzienlijk gewichtsverlies. Vervolgens, het resultaat, de graad waarin ze vermagerd waren, was gelijk voor beide benaderingen, het maakt dus geen verschil of je de calorieën over twee of zes maaltijden verdeelt. Er is ook geen verschil op het vlak van glucose-, insuline-, totaal cholesterolgehalte en het niveau van slechte cholesterol. Maar, het opdelen van hetzelfde aantal calorieën over zes maaltijden bleek wel een gunstig effect te hebben op het stabiliseren van de spiermassa. Met andere woorden, je verliest relatief meer vetmassa bij zes maaltijden per dag dan bij twee.

De onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Californië voegen er nog aan toe dat twee maaltijden per dag misschien wel gunstiger is voor de goede cholesterol, maar ze zeggen ook dat dit effect nog niet zeer duidelijk is.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram