Allesbranders: geen (t)huisvuilverbrandingsoven

nieuws De naam “allesbrander” is heel ongelukkig gekozen. Dit betekent enkel dat er verschillende soorten vaste brandstoffen zoals hout en kolen in gebruikt kunnen worden. Het verbranden van oud papier, plastic, geverfd hout en ander afval in de ‘allesbrander’ is bij wet verboden.
Bij het verbranden van afval komen namelijk heel wat giftige stoffen vrij. zoals dioxines en PAK’s in de lucht in en om de woning. Uit onderzoek blijkt dat in 2006 75 % van de dioxines in de lucht afkomstig was van particulieren, zowel door het stoken in kachels, open haarden als vuurtjes in openlucht.

Deze stoffen komen ongemerkt ook in de woning terecht, waardoor u als het ware uzelf en uw gezin vergiftigt. Het is meestal niet zo dat u direct gezondheidsklachten krijgt, maar het inademen van een lage concentratie van deze stoffen voor “gezonde” personen is op lange termijn zeker ongezond. Voor gevoelige personen, zoals kinderen en mensen die last hebben van ademhalingsproblemen zoals astma ligt dit heel anders. Zij krijgen sneller last van extra gezondheidsklachten.

Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram