10 tips voor huis-en-tuin-activiteiten in tijden van Covid-19

123-h-corona-thuisact03-20.jpg

nieuws

Nu het coronavirus ons in de ban houdt, nu het sociale en culturele leven - en zelfs een deel van de economische activiteit - in lockdown gaan, zijn we genoodzaakt om de vrije tijd thuis door te brengen. ‘Burgerzin’ en ‘tous ensemble’, dat zijn mooie woorden die momenteel vaak in de mond worden genomen. 

Wie niet ziek is, moet niet in quarantaine en is niet aan zijn kamer gekluisterd, maar toch voelen we allemaal de gevolgen in ons dagelijks leven. Allerhande activiteiten, beurzen en (sport)wedstrijden worden afgelast. We worden geconfronteerd met nieuwe leefregels die ons uitgangsleven ondersteboven halen. We krijgen het dwingend advies om grote gezelschappen te vermijden en de nodige afstand te nemen, ook van onze eigen familieleden en vrienden. Dan zit er niets anders op dan het thuis zo gezellig mogelijk maken. 
Als je het positief bekijkt, is het ook de ideale gelegenheid om wat quality time met het gezin in te plannen! 

Tien tips om een lang verblijf in eigen huis aangenaam te maken.

 1. Video streaming on demand voor de filmliefhebbers
  Als je geabonneerd bent op Netflix of Proximus TV zijn de komende weekends de uitgelezen periode om te genieten van een paar mooie films, documentaires of series. Filmfans zijn vol lof over de nostalgische en lieflijke sitcom ‘Derry Girls’ die zich afspeelt in Londonderry in de jaren 90. Ook de Spaanse melodramatische ‘La Casa del Papel’ en de spannende ‘Las Chicas del Cable’ worden door veel kijkers gesmaakt. Lumière, cinema bij je thuis, biedt de nieuwste films online aan tegen betaling.
  Programma’s van Vlaamse televisiezenders kan je eveneens online bekijken. Op https://www.vrt.be/vrtnu en https://www.vier.be kan je bingewatchen en online series bekijken die je gemist hebt. 
 2. Thuis sporten voor de sportievelingen
  Fietsen en lopen kan je natuurlijk blijven doen, daarvoor heb je niemand nodig. In groep een sportieve activiteit uitoefenen of naar de fitness gaan, ligt daarentegen niet meer zo voor de hand. Er zijn een aantal websites die workouts voorstellen waarvoor je geen toestellen nodig hebt. Dat kan een handig overbruggingsmiddel zijn waarmee je thuis je spieren toch wat soepel kunt houden en je conditie op peil. 
  We kozen een paar websites uit, maar op youtube zal er ongetwijfeld ook heel wat bruikbaar materiaal voorhanden zijn: gezondheidsnet.nl, betersport.be en dokterdokter.nl 
 3. Huisje-tuintje-activiteiten
  Tijd  om te koken en te bakken, in je tuin te werken of je terras op te fleuren met bloemen
  Niets gezelliger - buiten een open haard of gashaard misschien - dan een keuken die lekker geurt naar een heerlijk gerecht of vers gebak. Wil je de keukenprins(es) in je wakker schudden, dan vind je ‘bakken’ inspiratie op onze site.
  Heb je groene vingers die wat overuren kunnen doen, dan is dit het moment om je tuin of terras klaar te maken voor de zomer. Maart is de ideale maand om buiten aan de slag te gaan, je tuin- en terrasplanten te verzorgen en een bloemetje te planten. Inspiratie vind je op tuinadvies.be en   groenvanbijons.be
 4. Klusjestijd
  Je hebt een zee van tijd, waarom dan niet dat (vervelende) klusje opknappen dat je al maanden op de lange baan schuift. Misschien moeten er nog een paar knopen aan kledingstukken worden aangenaaid, misschien kan je die piepende deur nu eindelijk het zwijgen opleggen, of - als je het grotere werk ziet zitten - kan je die kamer die het broodnodig heeft een likje verf geven.  
 5. Online activiteiten
  Eindelijk tijd om dat fotoboek te maken van een familiefeest of van je laatste reis. Met de eenvoudige trefwoorden ‘fotoboek maken’ vind je op het internet heel wat sites waar je daarvoor terechtkunt.
  Misschien kan je zelfs een nieuwe reis boeken of eens grondig de immosites afschuimen als je verhuisplannen hebt…
  Of ideeën zoeken op pinterest en een mood board maken voor een project dat op stapel staat in de huis-en-tuin-sfeer: nieuw terras, verbouwing, nieuw interieur, zwembad …
 6. Orde op zaken stellen
  Uitgesteld werk inhalen is een minder leuke bezigheid - daarom heb je het ook altijd uitgesteld - maar het geeft je achteraf een goed gevoel omdat het er eindelijk eens van gekomen is. Het kan van alles zijn: je administratie bijwerken, die rommelkast eindelijk eens op orde leggen, samen met de kinderen de speelgoedkast organiseren, de zolder opruimen…
 7. Quality time met de kinderen of met je partner
  Samen een gezelschap spelen, voorlezen voor je kinderen, samen iets knutselen of een cake of taart bakken…
 8. Een lange wandeling of fietstocht in de natuur
  Op www.natuurpunt.be, https://www.wandelknooppunt.be/ en www.walkinginbelgium.be vind je mooie wandelroutes. Op www.fietsnet.be en https://www.vlaanderen-fietsland.be/routeplanner kan je zelf een fietstocht samenstellen.  
 9. Hobby
  Tijd voor een hobby die aan de kant werd geschoven wegens tijdsgebrek: knutselen, breien, naaien, haken, een meubeltje in elkaar timmeren… Het internet bulkt van de video’s die dergelijke DIY-activiteiten stap voor stap toelichten en ideeën aanreiken. Als je je steentje wilt bijdragen en handig bent met de naaimachine, help dan mondmaskers maken. De FB-groep ‘mondmaskers naaien’ maakt je wegwijs.
 10. Een goed boek te lezen
  Inspiratie vind je op langzullenwelezen.be.

Als je in een dichtbevolkte wijk woont, kan je ook een voorbeeld nemen aan de Italianen die samen met hun buren zingen en musiceren vanop hun balkon of vanuit hun venster. Muziek verbindt…
https://www.youtube.com/watch?v=CBEhSNzX0fg

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram