Covid-19: wanneer loop je buitenshuis het grootste risico op besmetting?

123m-wandelen-straat-12-6.jpg

nieuws

Sommigen zeggen dat het risico bijna nihil is, volgens anderen is de dreiging in alle omstandigheden reëel. Kunnen we een indeling maken van de situaties buitenshuis waarin het risico op overdracht van het SARS-CoV-2 coronavirus het grootst is?

Het is algemeen aangetoond dat het coronavirus hoofdzakelijk binnenshuis, in besloten ruimten, wordt overgedragen. Hoe die overdacht buiten verloopt, is minder duidelijk. Het risico hangt sterk af van de situatie. Om dat risico te objectiveren, heeft een Frans team (CNRS - Universiteit Claude Bernard) modellen ontwikkeld van de verspreiding van speekseldruppeltjes die virus in zich dragen.

Lees ook: Handleiding: Hoe werkt de corona zelftest?

Simulaties zonder mondmaskers

Tijdens de simulaties droegen de mensen geen masker. Het was de bedoeling het risico te objectiveren in verschillende situaties, zodat men elementen kan aanreiken voor maatregelen die het besmettingsgevaar kunnen beperken. De onderzoekers bestudeerden verschillende alledaagse scenario’s, zodat ze "een robuuste rangschikking" konden opstellen van de omgevingen die het meeste risico inhouden, waarin geen masker wordt gedragen.

Bovenaan de lijst stonden caféterrassen, gevolgd door drukke markten in open lucht, evenals perrons van stations en metro's (niet noodzakelijk in open lucht, maar wel groot en redelijk goed geventileerd). De lijst omvat ook wachtrijen en drukke straten, hoewel de risico’s in die situaties veel kleiner zijn.

Lees ook: Bizarre symptomen van Covid-19

Regels voor wachtrijen

In alle situaties waar mensenmassa’s aanwezig zijn, speelt de dichtheid van de voetgangers een belangrijke rol voor het bepalen van het besmettingsgevaar. Het opleggen van eenrichtings- in plaats van tweerichtingsverkeer op voldoende brede voetpaden of in voetgangersstraten, lijkt dan ook niet van groot belang. Anderzijds hebben regels voor wachtrijen een aanzienlijk effect, doordat de afstand tussen individuen op die manier groter wordt.

De auteurs voegen hieraan toe: "Dit eerste onderzoek biedt al richtsnoeren en men zal de modellen voor virale overdracht nog verfijnen. Meer specifiek zal men de invloed van luchtstromen op de verspreiding van respiratoire druppels nog beter beschrijven”. Wanneer men meer inzicht krijgt in de risicosituaties, zal iedereen gemakkelijker het belang inzien van het dragen van een masker en het respecteren van de afstanden.

Lees ook: Hoe betrouwbaar is een zelftest na vaccinatie?

Bronnen:
https://www.univ-lyon1.fr
https://www.journals.elsevier.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram